”Håll tobaksindustrin borta från spårning”

BRYSSEL Tobaksförebyggande organisationer varnar för att tobaksindustrin ska få använda ett eget märkningssystem mot illegal handel med cigaretter inom EU. ”Räven ska inte vakta hönshuset”, sade en medverkande.

Det var generalsekreterare Deborah Arnott på brittiska Action on Smoking and Health som vid en konferens i Bryssel i tisdags organiserad av Smoke Free Partnership om hur EU ska förebygga smuggling av tobak. Ett omfattande problem i Europa.

Hon välkomnar att EU blir första region i världen att ta fram ett transnationellt märknings- och spårningssystem av tobaksprodukter och kunna kontrollera varje paket i leveranskedjan med en unik kod.

Men hon tog i kraftord mot att EU ska använda industrins eget spårningssystem.

Deborah Arnott. Foto: Smoke Free Partnership

– Systemet måste vara helt oberoende av tobaksindustrin, som alltför länge har tillåtit sina cigaretter att bli smugglade. Ett gammalt talesätt säger att man inte ska låta räven vakta hönshuset. Det har aldrig varit mer sant än för en bransch, vars produkter dödar miljontals människor och har blod på händerna, sade hon enligt Tobaksfakta som också deltog vid konferensen.

Inte bara internationella tobakskonventionen, utan även EU:s nya tobaksproduktdirektiv har antagit krav på ett spåringssystem för att försvåra illegal handel tas fram. Hittills har EU och sex av dess medlemsländer godkänt protokollet, rapporterar Tobaksfakta.

Det är slutligen EU-kommissionen som beslutar vilket system som ska användas inom unionen. Men internationella experter och företrädare för tobaksförebyggande föreningar varnade vid mötet för att det idag inte finns någon plan B för bekämpning av illegal tobakshandel om industrins kontrollsystem skulle antas.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver cirka sex miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 600 000 dör av passiv rökning, 200 000 av dem är barn. Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO. Första juni 2005 infördes rökförbud på alla serveringsställen.

Läs mer

Annonser