Spritbussarna har slutat rulla

Myndigheter har i samarbete lyckats få stopp på ”spritbussarna” som kört i skytteltrafik mellan Tyskland och Sverige och fraktat billig alkohol. Det uppges i en rapport till regeringen om samverkan mot organiserad brottslighet.

Ett femtontal bussbolag och aktörer har några år illegalt fraktat alkohol från gränsbutiker i Tyskland tillbaka till södra Sverige, och langat vidare till vuxna och ungdomar.

Genom att använda sig av ”målvakter” – ofta bidragstagare och utsatta personer – som agerat passagerare mot ersättning, så har oseriösa bussbolag kunnat hänvisa till att det handlat om resenärers alkoholinförsel för eget bruk.

Efter en omfattande utredning i Östergötland kunde ifjol en stor smuggelhärva kring ett bussbolag avslöjas och ägare och målvakter dömas.

Men myndigheters kontrollrazzior har krävt mycket resurser för att kunna lagföra personer för smuggel- och punktskattebrott och inte tillrcäkligt hejdat införseln. Därför har polis, tull och andra myndigheter senaste året bytt metod.

Under 2017 har mer administrativa insatser använts mot de bussbolag, chaufförer och passagerare som fört in alkoholen. Polisen har kollat överlast och förarnas kör- och vilotider. Skatteverket har granskat bussbolagens bokföring och Försäkringskassan undersökt inblandade personers bidrag. Tullen har omhändertagit cirka 145 000 liter alkohol i trafiken och chaufförer och passagerare tvingats betala transporttillägg på punktskattepliktiga varor.

”Smuggeltrafiken med bussar och passagerare har i stort sett upphört”, skriver de medverkande myndigheterna i en rapport som i tisdags lämnades till regeringen.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson. Foto: Drugnews

– Det är i så fall oerhört bra, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Och metoden har fungerat ur även ett vidare perspektiv – tillgång på alkohol till ungdomar har minskat och en intäktkälla för organiserad brottslighet har stängts.

– Ja, det har varit framgångsrikt att fokusera mot alkoholbussarna, deras trafik har i princip upphört i sommar. Det kanske tar sig annan form framöver, vi får se. Näthandeln med alkohol och personbilar och skåpbilar som rullar till gränsbutiker och fylls med drycker fortsätter, säger Åse Arnvik, nationell alkoholspecialist på Tullverket, till Drugnews.

Även om insatsen mot spritbussar nu avslutats, så kan myndigheternas samverkan användas på andra områden, exempelvis mot narkotika- och vapensmuggling. Och Arnvik välkomnar regeringens förslag att dubbla transporttillägget från 20 till 40 procent från årsskiftet (när inte regler följs vid införsel av alkohol och tobak).

– Det är en rejäl höjning som nog kan ha dämpande preventiv effekt, säger hon.

Sedan 2009 då den unika samverkan mellan tolv myndigheter tog form har 73 samordnade insatser gjorts mot brottslighet, idag pågår 50 regionala och nationella insatser, enligt rapporten som TT tagit del av.
Samarbetet har riktat sig mot strategiska personer och brottsnätverk i landet, senare tid även till särskilt utsatta områden.

• Fotnot: Vid insatser mot illegal alkohol i år har polisen kollat 1700 fordon, 1 056 personer har bötfällts för trafikbrott (totalt 3,2 miljoner kronor). Tullen har tagit 145 000 liter alkohol, chaufförer och ”målvakter” fått betala 650 000 kronor i transporttillägg. Försäkringskassan har granskat 117 bidragsärenden, 68 personer hade gjort 3-17 resor var under året och krävs på 1,5 miljoner kronor. Migrationsverket har hittat personer med utvisningsbeslut, men som agerat ”bussresenärer”.
Källa: TT och rapporten Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2017, slutredovisning.

Annonser