Vittnen: mutkultur på Trafikverket

Dyra spritmiddagar, iPads, nycklar till fjällstugor och kuvert med kontanter. Vägmålare vittnar om en utbredd mutkultur i Trafikverket i norra landet, avslöjar TV4:s Kalla Fakta.

I måndagkvällens tv-inslag ”Mutorna längs vägen” berättar entreprenörer och vägmålare om hur tjänstmän på myndigheten ”smörjs” som tack för uppdrag. Med allt från dyra middagar med alkohol, fjällstuglån, till iPads, svetsar och kontanter.

Andra gåvor uppges ha lämnats för att ligga bättre till vid kontrakt. Och mutor har maskerats i bokföringen, exempelvis med att ”förlänga en väg” för få utläggen tillbaka.

En udda beställning som redovisas är också när vägarbetare fick i uppgift att måla kantlinjer – på grusvägar i Norrland.

En vägmålare fick order av chefen att lämna pengar till en tjänsteman på verket längs vägen.

– När vi var ute efter vägen och körde så kom han och det var ju bara att räcka över kuvertet. 50 000, det är jäkligt mycket pengar, säger vägmålaren Leif Johansson i programmet.

Redan för 1,5 år sedan larmade anställda hos vägmålarföretag om misstänkt korruption i Trafikverket. Men utan resultat.

Först när Kalla Fakta ringer, så agerar myndigheten och gör en polisanmälan.
En ren slump, hävdar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.
Jag är inte nöjd med att man inte tar kontakt under ett och ett halvt år /…/ Jag tyckte själv att vi borde ha anmält redan i våras, det tycker jag, säger hon till Kalla Fakta.

En professor i förvaltningsrätt reagerar på uppgifterna i reportaget.
– Om allt stämmer så är det otroligt flagrant och fullständigt genomkorrupt beteende, säger professor Olle Lundin till TT.

Nu hävdar Trafikverket att den bild som visas i tv-programmet inte stämmer med myndighetens och att man försökt göra något åt problem inom anläggningsbranschen. Utbildar personal och gör extrakontroller vid upphandlingar. Och att den person som polisanmälts redan slutat på verket.

– Men om någon som gjort sig skyldig till det här fortfarande arbetar på Trafikverket kan det bli fråga om avsked, säger Bengt Ohlsson, presschef vid Trafikverket, till Aftonbladet.

Annonser