Skottland först med minimipris på alkohol

EDINBURGH Skottland kan av hälsoskäl införa minimipris på alkohol efter flera års strid. Detta efter beslut i Storbritanniens högsta domstol som avvisar alkoholbolagens överklagan.

Domstolen avvisade enhälligt protester från skotska whiskyindustrin SWA och andra alkoholtillverkare som anser att åtgärden var ”oproportionerlig” och strider mot europeisk lag.

Brittiska HD menar dock enligt beslutet i onsdags att EU medger undantag för regler som ämnar ”skydda människors liv och hälsa”. Och efter samråd med EU-domstolen finner man att alternativ som att höja punktskatt eller moms inte skulle vara lika effektivt som minipriser för att uppnå Skottlands mål.

– Det här är en historisk och långtgående dom och en milstolpe i vår ambition att vända Skottlands problematiska förhållande till alkohol, säger Shona Robinson, Skottlands hälsominister, till Independent.

 Minimipriser på alkohol ska nu införas ”inom kort, enligt Robinson, och landet blir då först i världen med åtgärden.

 Efter ökade alkoholskador och dödsfall ville skotska regeringen införa minimipris på alkohol. Sedan 1980-talet har alkohol blivit allt billigare där jämfört med realinkomster, ibland bara 1:30 kronor för ett glas. Men alkoholindustrin ansåg att det borde finnas andra metoder och överklagade.

Efter fem år strid kan snart minipriser på cirka 5:50 kronor per glas införas i skotska butiker. Det innebär att ett fyrpack 44 centiliters ölburkar med femprocentig alkoholhalt inte får säljas billigare än motsvarande 49 kronor, en flaska vin minst 50 kr och en 70-cl whiskyflaska kosta minst 155 kronor.

Även i England kan HD-domen betyda att frågan om minimipriser väcks till liv igen. David Camerons förra koalitionsregering skrotade planerna 2013 på engelsk minipris efter långa diskussioner.

Annonser