Tjejer i drogvärlden vittnar om övergrepp

Kvinnor i grupper som utsätts för grövsta sexuella våldet höjer nu också sina röster i #metoo. Upprop bildas för flickor i drogberoende, prostitution och kriminella som nu vittnar om grova övergrepp.

Under hashtaggar som #utanskyddsnät och #intedinhora delar de minnen och fruktansvärda berättelser på sociala medier.

Det handlar om vittnesmål våld, gruppvåldtäkter och grov förnedring.

TT har tagit del av några:
”En gång somnade jag i överdos, vaknade ensam, naken och hela kroppen nerkletad av sperma. Så äcklad och förnedrad.”
”Efter en lång gruppvåldtäkt medan jag tuppat av skrev de ord på hela min kropp. Hora, luder, fitta. Jag minns min väns ledsna blick när hon såg orden.”
”Ibland fick jag stryk under själva akten. Ibland var jag tvungen att avbryta för att kräkas. Ibland fick jag inte avbryta.”

Drugnews krönikör Christer Renlid, tidigare redaktör för Kris tidning Vägen Ut, har intervjuat flera kvinnor som lämnat brott och droger. Fasanfulla berättelser finns ändå kvar.

I måndagens krönika efterlyste han att även de kvinnornas vittnesmål om övergrepp måste fram i #metoo-uppropet.

Christer Renlid. Foto: Drugnews

Och dagen efter kommer nu alltså berättelserna från kvinnor på samhällets skuggsida fram.
– Vad bra, jag hade inte en susning att det här var på gång. Jag har fått flera reaktioner på min krönika i Drugnews, en tjej antog utmaningen och startade en grupp på Facebook direkt, berättar han.

– Deras life-stories har nog delats tidigare, men mest bland varandra. När berättelserna når ut finns möjlighet att de når beslutsfattare som måste reagera och göra något, säger Renlid till Drugnews.

Kriminalinspektör Simon Häggström vid människohandelsgruppen på Noa säger till TT att dessa utsatta kvinnor på gatan får utstå ett extremt sexuellt våld, som andra människor inte kan föreställa sig. Men att det sällan leder till konsekvenser för förövarna.

– Det här är inte en grupp kvinnor som går in på närmaste polisstation och anmäler vad de utsatts för. De är alldeles för rädda och traumatiserade, säger Simon Häggström till TT.

Och förövarna finns i alla samhällsgrupper.
Han tycker det bra att vittnesmålen kommer fram nu, men också att de tas om hand. Även han menar att politikerna måste göra något.
– Det får inte sluta med en kampanj. Frågan man måste ställa sig är vad man kan göra för att skydda den här gruppen ännu mer, och då tänker jag framför allt på lagstiftning, säger polis Simon Häggström.

Han tycker lagarna är bra mot sexköp, men att påföljderna är tandlösa.

Annonser