Svenskt Näringsliv bjöd AF på vin

Vid en branschträff i Gävle för att förbättra Arbetsförmedlingens relation med arbetsgivare, så stod Svensk Näringsliv för vin och krögaren gav rabatter. Olämpligt, menar en internutredning.

Träffen med företagare och arbetsgivarorganisationer i februari avslutades med en ”after work” på en nöjeskrog i Gävle. Där väntade mousserande vin i uppställda glas och krögaren lockade med rabatt på showen, rapporterar SVT Nyheter.
Krogen tillhör de företag som fått stöd av Arbetsförmedlingen genom bidragsanställningar.

Redan under aftonen ifrågasattes lämpligheten av några medverkande. Senare inkom två anonyma anmälningar.

”Att under beordrad och betald övertid kunna dricka gratis alkohol – genom att dricka obegränsat antal glas mousserat vin hos en kund, arbetsgivare i dennes festlokal framstår i dag i ämbetsmannarollen som unikt”, hävdas i en av dem.

Arbetsförmedlingen tillsatte senare en internutredning som nu uppger att det var ”olämpligt, men inte olagligt” att myndighetens personal fick dricka alkohol på arbetstid. Då det var Svenskt Näringsliv som betalade vinet och krogens rabatterbjudande uppgetts inte bara gälla mötesdeltagarna, så finner utredningen att inte något mutliknande brott begåtts.

En hög chef på Arbetsförmedlingen har efteråt haft ”korrigerande samtal” med ansvariga chefer och myndigheten ska nu uppdatera sina etiska regler, rapporterar SVT.

Annonser