Drugnews http://drugnews.nu Nyhetsbyrån som tar tempen på drogkampen! Mon, 24 Jul 2017 11:00:07 +0000 sv-SE hourly 1 ”Frigör folkhälsofrågorna från smittskyddet” http://drugnews.nu/2017/07/24/frigor-folkhalsofragorna-fran-smittskyddet/ Mon, 24 Jul 2017 10:55:30 +0000 http://drugnews.nu/?p=75165 Sammanslagningen av Folkhälsoinstitutet med Smittskyddsinstitutet till Folkhälsomyndigheten var ett strategiskt misstag och regeringen tillåter att myndigheten missköter alkoholfrågan. Det skriver fem ledamöter från Alkoholpolitiskt forum på DN:s debattsida. Det är alkoholläkaren Sven Andréasson och riksdagsledamöterna Barbro Westerholm (L), Elin Lundgren (S), Lars-Axel Nordell (KD) och Per Lodenius (C) som skrivit […]

Artikeln ”Frigör folkhälsofrågorna från smittskyddet” publicerades först på Drugnews.

]]>
Sammanslagningen av Folkhälsoinstitutet med Smittskyddsinstitutet till Folkhälsomyndigheten var ett strategiskt misstag och regeringen tillåter att myndigheten missköter alkoholfrågan. Det skriver fem ledamöter från Alkoholpolitiskt forum på DN:s debattsida.

Sven Andréasson

Det är alkoholläkaren Sven Andréasson och riksdagsledamöterna Barbro Westerholm (L), Elin Lundgren (S), Lars-Axel Nordell (KD) och Per Lodenius (C) som skrivit debattartikeln i Dagens Nyheter.

De konstaterar att den nya Folkhälsomyndigheten inte verkar bry sig om folkhälsoarbete och att man inte längre jobbar med spridning och utveckling av metoder för förebyggande arbete. ”Varför låter regeringen den ledande myndigheten missköta denna fråga” undrar debattörerna och kräver att folkhälsofrågorna frigörs från smittskyddsfrågorna. ”Ett på så sätt befriat, riktigt Folkhälsoinstitut kan ta ledningen i att genomföra den ANDT-strategi som Folkhälsomyndigheten inte visat sig ha vilja eller förmåga att driva”, skriver debattörerna.

Folkhäslomyndigheten bildades den 1 januari 2014 genom en sammanslagning av Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut.

 

Artikeln ”Frigör folkhälsofrågorna från smittskyddet” publicerades först på Drugnews.

]]>
Strandhäll: ingen gårdsförsäljning http://drugnews.nu/2017/07/22/ingen-gardsforsaljning-strandhall/ Sat, 22 Jul 2017 20:15:23 +0000 http://drugnews.nu/?p=75159 Regeringen är inte intresserad av något försök med gårdsförsäljning i Skåne, trots region Skånes önskemål om ett sådant försök. Region Skåne har beslutat att ansöka om tillstånd att under en treårig försöksperiod tillåta Skåne län att erbjuda gårdsförsäljning av vin och öl. I svar på ett par skriftliga frågor från […]

Artikeln Strandhäll: ingen gårdsförsäljning publicerades först på Drugnews.

]]>
Regeringen är inte intresserad av något försök med gårdsförsäljning i Skåne, trots region Skånes önskemål om ett sådant försök.

Region Skåne har beslutat att ansöka om tillstånd att under en treårig försöksperiod tillåta Skåne län att erbjuda gårdsförsäljning av vin och öl.

I svar på ett par skriftliga frågor från två riksdagsledamöter med anledning av beslutet konstaterar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att den utredning som tillsattes av den förra Alliansregeringen konstaterade att en ”EU-rättsligt legitim reglering av sådan försäljning kräver att även utländska tillverkare ges tillträde till den svenska marknaden, liksom att försäljning inte bara kan tillåtas på landsbygden.”

Strandhäll hänvisar också till nyligen publicerad forskning visar att Systembolagets monopol räddar cirka 1 300 liv om året och innebär att cirka 20 000 sjukhusvistelser kan undvikas och att hon av det skälet ”avser att värna det svenska detaljhandelsmonopolet”.

Artikeln Strandhäll: ingen gårdsförsäljning publicerades först på Drugnews.

]]>
Sex nya ämnen blir narkotika http://drugnews.nu/2017/07/21/sex-nya-amnen-blir-narkotika/ Fri, 21 Jul 2017 18:19:27 +0000 http://drugnews.nu/?p=75155 Regeringen har beslutat att tre nya ämnen blir narkotika den 28 juli. Utöver dessa blir ytterligare tre nya ämnen narkotika den 18 oktober efter beslut fattade av FN:s narkotikakommission. På förslag av Folkhälsomyndigheten har regeringen, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket, beslutat att bromazolam, RTI-111 (dikloropan) och proskalin ska klassas som […]

Artikeln Sex nya ämnen blir narkotika publicerades först på Drugnews.

]]>
Regeringen har beslutat att tre nya ämnen blir narkotika den 28 juli. Utöver dessa blir ytterligare tre nya ämnen narkotika den 18 oktober efter beslut fattade av FN:s narkotikakommission.

På förslag av Folkhälsomyndigheten har regeringen, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket, beslutat att bromazolam, RTI-111 (dikloropan) och proskalin ska klassas som narkotika från och med den 28 juli 2017.

Utöver detta blir dessutom 5F-APINACA (5F-AKB48), MDMB-CHMICA (MMB-CHMINACA) och XLR-11 (5F-UR-144) narkotika efter beslut fattade av FN:s narkotikakommission, Commission on Narcotic Drugs. Det beslutet gäller från och med den 18 oktober 2017.

Dessa ämnen är idag reglerade genom förordningen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. I samband med att beslutet om att ta upp ämnena i psykotropkonventionen träder i kraft, kommer ämnena inte längre att regleras som så kallade hälsofarliga varor utan blir istället narkotika i Sverige.

Läkemedelsverkets föreskrifter om förteckningar över narkotika har ändrats i enlighet med nämnda beslut. Inget av ämnena används för medicinska ändamål.

Artikeln Sex nya ämnen blir narkotika publicerades först på Drugnews.

]]>
Från IQ-chef till toppjobb hos S http://drugnews.nu/2017/07/20/fran-iq-chef-till-toppjobb-hos-s/ Thu, 20 Jul 2017 13:00:52 +0000 http://drugnews.nu/?p=75148 Juan-Pablo Roa slutar som vd på IQ-initiativet och går till toppjobb som biträdande kommunikationschef och budskapsstrateg på Socialdemokraterna ”för att vinna valet nästa år”. Som tillförordnad ersättare på IQ stiger Anna Kervall in. Drugnews har tidigare berättat att Roa sista augusti slutar som chef på Systembolagets dotterföretag IQ – som […]

Artikeln Från IQ-chef till toppjobb hos S publicerades först på Drugnews.

]]>
IQloggaJuan-Pablo Roa slutar som vd på IQ-initiativet och går till toppjobb som biträdande kommunikationschef och budskapsstrateg på Socialdemokraterna ”för att vinna valet nästa år”. Som tillförordnad ersättare på IQ stiger Anna Kervall in.
Drugnews har tidigare berättat att Roa sista augusti slutar som chef på Systembolagets dotterföretag IQ – som arbetar för en smartare syn på alkohol. Nu är det klart att han ska hjälpa Socialdemokraterna få ut sin politik inför valet nästa år.

– Det blir spännande! Det gäller att skapa en mediemix och kommunikation som är tydlig och når ut till väljarna. Jag ska arbeta för en socialdemokratisk valvinst genom att med väl paketerad kommunikation träffa både hjärta och hjärna om de samhällsutmaningar vi står inför, säger Juan-Pablo Roa till Drugnews.

Han har tidigare bland annat varit politisk sakkunnig åt folkhälsominister Gabriel Wikström och haft kommunikationsroll inom SSU.

Som chef på IQ sedan 2016 och i relation med moderbolaget Systembolaget har han utvecklat sitt ledarskap att vara tydlig, tycker han. Och i arbetet med rapporter, kampanjer och i debatter för att stärka folkhälsan har han mött mycket engagemang, som ”har likheter med politisk kommunikation”

Du var ju med i valrörelsen 2014, kommer det bli hårdare nästa år?
– Tuffare ja. Det går allt fortare, finns fler kanaler att kommunicera i – sociala medier, press och media, reklamfilm med mera och måste även ha beredskap för ”fake news”, vilket ökade i amerikanska valet. Det blir svårare att kommunicera, men det får man inte vara rädd för, svarar han.
Han betonar att även möten med väljare behövs, där inte bara prata utan lyssna är viktigt.

Nu ska Roa ha semester och sen hinna lansera populära Tonårsparlören på sex ytterligare språk för nyanlända och asylsökande familjer (för att ”kunna navigera i det lite märkliga svenska alkohollandskapet” med monopol och alkoholfyllda helger).

Innan han i september lämnar över till en tillförordnad vd på IQ.
Det blir Anna Kervall, idag områdeschef på Systembolaget, som tar över som chef under rekryteringsprocessen att i höst hitta ny VD till IQ-initiativet, bekräftar pressavdelningen på Systembolaget.

Artikeln Från IQ-chef till toppjobb hos S publicerades först på Drugnews.

]]>
Klinisk studie om medicinsk cannabis http://drugnews.nu/2017/07/19/klinisk-studie-om-medicinsk-cannabis/ Wed, 19 Jul 2017 08:13:20 +0000 http://drugnews.nu/?p=75136 I höst startas troligen en klinisk studie i Sverige som ska undersöka effekterna av medicinsk cannabis. En av initiativtagarna, läkaren Claes Hulting, är redan övertygad om resultatet. ”När vi är färdiga med dessa studier, om något år, kommer det att hända saker även i Sverige”, säger han till Dagens Nyheter. […]

Artikeln Klinisk studie om medicinsk cannabis publicerades först på Drugnews.

]]>
I höst startas troligen en klinisk studie i Sverige som ska undersöka effekterna av medicinsk cannabis. En av initiativtagarna, läkaren Claes Hulting, är redan övertygad om resultatet. ”När vi är färdiga med dessa studier, om något år, kommer det att hända saker även i Sverige”, säger han till Dagens Nyheter.
Försöket kommer att omfatta 100 patienter med nervsmärta, varav hälften kommer att få aktiv substans och den andra hälften placebo. Hulting bedömer att ungefär en av tio patienter med nervsmärtor kan ha nytta av medicinsk cannabis.

Undersökningen har ännu inte fått alla nödvändiga tillstånd, men Claes Hulting bedömer att det troliga är att försöket kan köra igång i höst.

Claes Hulting har varit pådrivande för användningen av medicinsk cannabis vid behandling av smärtor i samband med ryggmärgsskador. Det handlar då om olika former av mediciner och beredningar.
Det handlar inte om att sälja medicinsk cannabis i kassan på Konsum, utan förskrivning med licens via Läkemedelsverket, påpekar Claes Hulting i ett inslag i Sveriges Radio.

Det finns sedan tidigare läkemedel som innehåller cannabisextrakt som är godkända för användning i Sverige för behandling vid MS. Läkemedelsverket har också i några fall godkänt användning av cannabis, med det har då varit för specifika patienter under en begränsad tid.

Artikeln Klinisk studie om medicinsk cannabis publicerades först på Drugnews.

]]>
Bra söndag för norska tullen http://drugnews.nu/2017/07/17/bra-sondag-norska-tullen/ Mon, 17 Jul 2017 21:11:15 +0000 http://drugnews.nu/?p=75130 Den norska tullen vid Svinesund beslagtog över 2000 liter alkohol vid tre skilda beslag på söndagen, av tullen i Nord-Tröndelag gjorde ett stort beslag. Tullen vid Svinesund stoppade en lastbil förmiddagen där man hittade 97 liter och en stor mängd öl. På kvällen tog man ytterligare en lastbil med 24 […]

Artikeln Bra söndag för norska tullen publicerades först på Drugnews.

]]>
alkoholbeslag

Tullarna hittade 1300 liter alkohol en skåpbilen.
Foto: Tolletaten.

Den norska tullen vid Svinesund beslagtog över 2000 liter alkohol vid tre skilda beslag på söndagen, av tullen i Nord-Tröndelag gjorde ett stort beslag.

Tullen vid Svinesund stoppade en lastbil förmiddagen där man hittade 97 liter och en stor mängd öl. På kvällen tog man ytterligare en lastbil med 24 liter sprit och 384 liter öl. Tullen upptäckte också en skåpbil som körde via den gamla bron, men när de kom fram till bilen på en parkeringsplats hade föraren övergivit den. I bilen hittade tullarna 103 liter sprit och 1 198 liter öl.

Även längre norrut hade de norska tullarna en god fångst på söndagen. I höjd med Vauldalen stoppade de en bil som passerat gränsen med drygt 300 liter öl, 18 liter sprit och 1800 cigaretter.

 

Artikeln Bra söndag för norska tullen publicerades först på Drugnews.

]]>
RÅ överklagar narkotikadom http://drugnews.nu/2017/07/15/riksaklagaren-overklagar-narkotikadom/ Fri, 14 Jul 2017 22:56:35 +0000 http://drugnews.nu/?p=75123 Riksåklagaren vill att en man som av Svea hovrätt dömts för grovt narkotikabrott istället ska dömas för synnerligen grovt narkotikabrott, en ny brottsrubricering som infördes i fjol. RÅ överklagar därför domen till Högsta domstolen. Mannen dömdes i tingsrätten till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Men hovrätten sänkte brottsrubriceringen och […]

Artikeln RÅ överklagar narkotikadom publicerades först på Drugnews.

]]>
Riksåklagaren vill att en man som av Svea hovrätt dömts för grovt narkotikabrott istället ska dömas för synnerligen grovt narkotikabrott, en ny brottsrubricering som infördes i fjol. RÅ överklagar därför domen till Högsta domstolen.

Mannen dömdes i tingsrätten till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Men hovrätten sänkte brottsrubriceringen och därmed straffet och mannen dömdes till 5 år och sex månaders fängelse. Mannen har haft en central och bestämmande roll i en verksamhet som i stor omfattning bedrivit organiserad handel med kokain och cannabis.

Det som gör att Riksåklagaren överklagar är att det behövs rättspraxis om var gränsen går för det nya brottet. I detta fall är det framförallt frågan om hur organiserad verksamheten behöver vara, men också kring mängden som krävs för ett synnerligen grovt narkotikabrott. Som skäl för varför Högsta domstolen ska ta upp ärendet hänvisar riksåklagaren till att det förekommer många narkotikafall i svenska domstolar och att det finns en osäkerhet om hur olika omständigheter i ett falla ska tolkas och tillämpas när det gäller gränsen mellan grovt narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott.

Det var i juli 2016 som polisen slog till mot en korvkiosk i Spånga och två bostäder. Vid insatsen beslagtogs nästan ett kilo kokain och en del cannabis. Dessutom beslagtogs stora summor pengar.

 

Artikeln RÅ överklagar narkotikadom publicerades först på Drugnews.

]]>
Ungdomar beredda förbjuda rökning http://drugnews.nu/2017/07/12/ungdomar-beredda-forbjuda-rokning/ Wed, 12 Jul 2017 09:11:01 +0000 http://drugnews.nu/?p=75110 En majoritet av ungdomar 14 -18 år kan tänka sig ett totalförbud emot rökning. Det hävdar organisationen A Non smoking generation med stöd av en undersökning från Novus. Av det drygt 300 ungdomar som tillfrågats svarade knappt 40 procent att de var för ett förbud. Om man lägger till dem […]

Artikeln Ungdomar beredda förbjuda rökning publicerades först på Drugnews.

]]>
En majoritet av ungdomar 14 -18 år kan tänka sig ett totalförbud emot rökning. Det hävdar organisationen A Non smoking generation med stöd av en undersökning från Novus.

Av det drygt 300 ungdomar som tillfrågats svarade knappt 40 procent att de var för ett förbud. Om man lägger till dem som svarat kanske är det drygt 60 procent som ser positivt på ett totalförbud för rökning.

Ännu fler vill se ett tydligt förbud för rökning under skoltid, både för elever och personal. Över 60 procent svarar ja på frågan om det ska vara förbjudet för elever och personal att röka under skoltid. Lägger man till dem som svarat kanske uppgår andelen till nästan 80 procent.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av A Non smoking generation för att undersöka allmänhetens inställning till rökning. Målgruppen var den svenska allmänheten i åldrarna 14–79 år. Totalt genomfördes 1 360 webbintervjuer under perioden 27 april – 10 maj 2017, varav 342 gjordes med målgruppen 14–18 år. Deltagarfrekvensen var 58 procent.

Artikeln Ungdomar beredda förbjuda rökning publicerades först på Drugnews.

]]>
Dålig koll på försvunna läkemedel http://drugnews.nu/2017/07/11/dalig-koll-pa-forsvunna-lakemedel/ Mon, 10 Jul 2017 22:23:55 +0000 http://drugnews.nu/?p=75101   Tusentals tabletter och ampuller med narkotikaklassade mediciner försvinner varje år från landets sjukhus. Samtidigt finns det sjukhus som inte ens har en central överblick över hur mycket mediciner som försvinner varje år. Det är Dagens Nyheter som granskat hur svinnet av narkotiska preparat ser ut vid landets sjukhus. Av de […]

Artikeln Dålig koll på försvunna läkemedel publicerades först på Drugnews.

]]>

Norrlands universitetssjukhus har inte koll på hur mycket narkotika som försvinner.
Foto: Elisabeth Sund/Västerbottens läns landsting

 

Tusentals tabletter och ampuller med narkotikaklassade mediciner försvinner varje år från landets sjukhus. Samtidigt finns det sjukhus som inte ens har en central överblick över hur mycket mediciner som försvinner varje år.

Det är Dagens Nyheter som granskat hur svinnet av narkotiska preparat ser ut vid landets sjukhus. Av de sjukhus som kunde svara var det Mälarsjukhuset i Eskilstuna som stod för de största mängderna försvunna läkemedel.

Enligt DN är det inte ens så att all försvunne narkotika registreras om det bara är några få enheter som försvinner.  Dessutom var det flera sjukhus, bland annat Norrlands universitetssjukhus i Umeå som inte hade någon samlad uppgift om hur mycket narkotiska läkemedel som försvunnit.

Det är framförallt olika former av opiater som stjäls. Läkemedel som kan missbrukas och leda till överdoser och andra skador.

Samtidigt ska sjukhusen som källa för den illegala marknaden sättas i perspektiv. De drygt 5000 tabletter och ampuller som försvann från sjukhusens läkemedelsförråd 2015 ska jämföras med de över 500 000 tabletter och kapslar som beslagtogs av Tullen samma år.

Artikeln Dålig koll på försvunna läkemedel publicerades först på Drugnews.

]]>
S: ”Vi rör inte konsumtions-förbudet” http://drugnews.nu/2017/07/07/s-vi-ror-inte-konsumtionsforbudet/ Fri, 07 Jul 2017 07:16:45 +0000 http://drugnews.nu/?p=75080 Socialdemokraterna tar alltmer över moderaternas paradgren brott och straff. Fler poliser, strängare straff, ingen uppluckrad narkotikapolitik. ”Vi tar inte bort konsumtionsförbudet, men måste satsa mer på missbruksvård”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).Han besökte i veckan Kris tält i Almedalen och utfrågades av Christer Renlid, redaktör på Vägen Ut, om bland […]

Artikeln S: ”Vi rör inte konsumtions-förbudet” publicerades först på Drugnews.

]]>
Socialdemokraterna tar alltmer över moderaternas paradgren brott och straff. Fler poliser, strängare straff, ingen uppluckrad narkotikapolitik. ”Vi tar inte bort konsumtionsförbudet, men måste satsa mer på missbruksvård”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).Han besökte i veckan Kris tält i Almedalen och utfrågades av Christer Renlid, redaktör på Vägen Ut, om bland annat kriminalpolitik och ”botemedel” mot ökad gängkriminalitet.

Statsrådet upprepar att socialdemokraterna vill ha fler 10 000 poliser, men även fler civilanställda inom polisen. Tanken är att polisen ska synas mer ute i samhället, lösa fler brott, klara fler utredningar.
Regeringen vill även ge andra verktyg mot brott, såsom höja ministraffet för vapenbrott och tvångsmedel med avlyssning.

– Men det behövs givetvis även förebyggande åtgärder för att hejda rekryteringen till gängen. Unga ska gå i skolan och komma i arbete, ungdomsarbetslösheten är idag den lägsta på länge. Samarbetet polis och kommuner måste bli bättre, folkrörelser och näringsliv bör vara med. Och det behövs mer pengar till socialtjänsten, säger Morgan Johansson.

Gängledarna ska inte kunna åka runt i lyxbilar, glänsa med guldkedjor och locka unga i organiserad kriminalitet, utan ledarna ska dömas.
Regeringen vill även se mer avhopparverksamhet och satsar 40 miljoner på ett brottsförebyggande program.
Justitiedepartementet tar nu även över ansvaret för våldsbejakande extremism och stoppa IS-krigare.

Sammantaget talar idag socialdemokraterna med inrikesminister Ygeman och justitieminister Johansson i spetsen, ivrigt påhejade av statsminister Löfven, mer om ökade insatser mot brottsligheten än moderaterna.

Och man möter ett växande stöd hos allmänheten för detta – men Johansson tror ändå inte att brott blir en stor valfråga nästa år. Utan snarare vården, omsorgen och jobben.

Vad gäller narkotikafrågan, så vill inte socialdemokraterna avkriminalisera droganvändning.
– Det rör vi inte. Vi kommer inte ändra den grundläggande narkotikapolitiken. Vi är noga med att säga att det är kriminellt att ägna sig åt narkotika – men om du gör det så ska du i första hand få hjälp, exempelvis kontraktsvård, inte hamna i fängelse, sa justitieminister till Drugnews efteråt.

Morgan Johansson träffar Krisa-medlemmar. Foto: Drugnews

Ungdomsförbund som LUF och CUF vill legalisera cannabis, men det ”tar vi lätt på, och det är heller inget som SSU driver”, enligt Johansson.

Han ser det som framgång att få svenska tonåringar prövar narkotika, trots att tillgängligheten ökat i en mer global värld. Och det finns ett stort stöd hos allmänheten för en restriktiv hållning till droger.

• Drugnews: Som folkhälsominister tidigare sa du att Sverige på tio år skulle kunna bli narkotikafritt. Hur gick det med det?
– Ja, det var i en intervju som jag sa att det var en målsättning att nå. Men tiden har ändrats – tillgång till narkotika har ökat, bland annat då gränsskyddet har minskat sedan vi gick med i EU.

– Därför måste vi öka förebyggande insatser för att få människor att säga nej till droger. Det är en framgång att inte fler unga testar cannabis. Och vi måste bli bättre på att störa den öppna narkotikahandeln, både med fler poliser och sätta upp fler kameror.

• Men narkotikadödligheten ökar oroande i Sverige?
– Ja, missbruksvården måste bli bättre, helt klart. Där behövs mer satsningar, men det är delvis ett annat problem. De som fastnar i beroende ska få hjälp och stöd, säger Morgan Johansson.

Sen skyndar han iväg för att flyga till Tallinn där ett ministermöte i EU om immigrationsproblemen väntar.

Artikeln S: ”Vi rör inte konsumtions-förbudet” publicerades först på Drugnews.

]]>