Ökat droganvändande bland mönstrande ungdom

1999-05-31 21:15 (DrugNews/SL)
GÖTEBORG Andelen svenska unga män som prövat narkotika ökade mellan åren 1992 och 1998 från knappt sex procent till drygt 16 procent visar mönstringsundersökningar. Droganvändandet i denna grupp är därmed i nivå med hur det var på 1970-talet framgår av den årliga rapport över drogsituationen som Folkhälsoinstitutet och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning presenterar.
Tidigare var de mönstrandes narkotikaerfarenhet störst i Stockholmsområdet, men under 1990-talet har Malmöområdet intaget tätplatsen, ifjol var andelen 26 respektive 30 procent i dessa regioner.
I de något yngre årskullarna, bland de som går i nian, har som tidigare meddelats narkotikaerfarenheterna mer än fördubblats under 1990-talet. 1998 svarade nio procent av pojkarna och sex procent av flickorna att de prövat.
Cannabis är mest prövad illegal drog i både skol- och mönstringsundersökningarna, medan 5-10 procent enbart använt annan narkotika. Näst vanligast är amfetamin, LSD och ecstasy har allt mer kommit med i bilden under 1990-talet medan heroin fortfarande är ovanligt. 1998 svarade 0,8 procent av de mönstrande att de prövat heroin, vilket är en liten ökning.

Bland befolkningen i stort mellan 15 och 75 år har ungefär nio procent av de tillfrågade narkotikaerfarenheter. Den största andelen i vuxenundersökningarna finns i åldersgruppen 30-49 år där 14-15 procent har prövat.

Tre tendenser i narkotikautvecklingen pekas det på i rapporten: attityderna till cannabis är mindre negativa, blandmissbruket ökar och nyrekryteringen till s k tyngre missbruk sker främst bland socialt marginaliserade ungdomsgrupper.
– Men man får inte glömma att de flesta ungdomar faktiskt tar klart avstånd från narkotika, säger Ulf Guttormsson på CAN. I stora delar av övriga Europa är andelen ungdomar som testat droger betydligt högre.

Etiketter:

Annonser