Missbruk av rökheroin ökar

1999-06-01 /17:45 (DrugNews/SL)
GÖTEBORG Missbruket av rökheroin ökar. Överläkaren Riyadh al Baldawi på S:t Görans sjukhus i Stockholm har länge varnat för problemet som tidigare främst förekom bland ungdomar med invandrarbakgrund. Gängen är idag mer mångkulturella och missbruket sprider sig alltmer bland svenskar i 16-24-årsåldern.

– Man har nonchalerat att det är en farlig drog och den kan snabbt dra in en helt ny generation ungdomar i drogmissbruk, sade al Baldawi som talade på narkotikamässan i Göteborg på tisdagen.
I början ser många som röker heroin inte sig som missbrukare eftersom de inte använder spruta och förringar risken för överdos. Men beroendet utvecklas mycket snabbt.
Heroinet skördade i fjol minst åtta dödsoffer i Göteborg.
– Sett över årsbasis hade vi ett tag ungefär lika många dödsfall på grund av narkotika som det dör folk i trafiken i Göteborg, säger Anders Stolpe, kommissarie på länskriminalens narkotikarotel.
Göteborg ligger idag längs en smuggelväg av opiater från kontinenten till Norge. Från att länge ha varit en relativt heroinfri stad fick västkustmetropolen först dit brunt rökheroin och sedan alltmer vitt heroin. Och det är unga missbrukare som drabbas. Flera av dem som avlidit är unga med kort missbrukshistoria. Narkotikapolisen som återkommande gör razzior och gripanden vid Nordstadstorget i Göteborg har märkt hur allt fler missbrukare gått över från att röka till att injicera heroin.

Etiketter:

Annonser