Spanska bilister onyktrast i Europakontroll

1999-06-08 /12:30 (DrugNews) av THOMAS GUSTAFSSON / SVEN LILJESSON
MADRID/STOCKHOLM Spanska bilförare är onyktrast och finländarna nyktrast visar en stor rattnykterhetskontroll i tio europeiska länder.
Studien som presenterades av Madridpolisen på måndagen grundas på resultatet av 100.000 blodprov som togs i fredags kväll i förra veckan i nio EU-länder samt Schweiz. Undersökningen, som är den tredje i sitt slag i Europa, omfattar både hela länder och några större städer.
Hela 15,4 procent av bilförarna i Madrid var onyktra vid kontrollen, därefter i värstingligan kom belgiska Antwerpen med 6,5 procent, Schweiz med 3,3 procent och Österrikes huvudstad Wien med 3,2 procent. Köpenhamn och Tyskland låg på 0,8 procent, vilket var genomsnittet för hela undersökningen. I Stockholm var 0,7 procent onyktra, på Irland 0,6 och i Finland 0,2 procent, enligt AP.

Undersökningen har tagit hänsyn till att gränsen för rattonykterhet är olika inom Europa. I Spanien där uppemot hälften av trafikolyckor är alkoholrelaterade sänktes gränsen nyligen från 0,8 till 0,5 promille. För yrkesförare i Spanien infördes en särskild gräns på 0,2 promille, d v s samma nivå som gäller för rattonykterhet i Sverige.

Etiketter:

Annonser