Kriminellt nätverk bakom cigarettsmuggling

1999-06-09 /17:48 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Drygt 500 miljoner cigaretter smugglades till Sverige i fjol och innebar ett skattebortfall för staten på ungefär en halv miljard kronor. Ett välorganiserat kriminellt nätverk på ungefär 500 personer från grossister till detaljister sköter huvuddelen av smugglingen, medan hushållen smugglade cirka 90 miljoner cigaretter, framgår i en ny forskningsrapport från Brottsförebyggande rådet.

– Med den nuvarande prisnivån på cigaretter på den legala marknaden så utgör en fortsatt förstärkning och effektivisering av tullens kontrollinsatser den bästa och billigaste åtgärden för att bekämpa den svarta cigarettmarknaden, säger i ett pressmeddelande professor Leif GW Persson vid Brå som gjort undersökningen.

Ett tiotal grossister med sin huvudsakliga bas i Holland, norra Tyskland, Polen och de baltiska staterna smugglar hit cigaretter, sprit och även amfetamin. Sedan finns ett svenskt nätverk på några hundra personer av marknadsförare, detaljister som säljer under disk i affärer och kiosker, och ambulerande försäljare som förser restauranger, klubbar och arbetsplatser med varorna.
Cigarettsmugglingen till Sverige har ökat under flera år, men började plana ut efter prissänkningen i augusti i fjol. Leif GW Persson tror att Norge blir nästa marknad för illegala cigaretter, delvis med smuggling genom svenskt territorium. Där är prisnivån betydligt högre på tobak – cirka 57 kronor för ett paket cigaretter.

Etiketter:

Annonser