”Goldberg försöker minimera missbruksproblemen”

STOCKHOLM Alla som prövar knark blir inte narkomaner. Nio av tio som testar klarar sig, menar Ted Goldberg, docent i socialt arbete vid Stockholms universitet i en debattartikel i Dagens Nyheter på tisdagen och hänvisar till olika drogvaneundersökningar.

Han tycker att svensk narkotikapolitik delvis vilar på skräckpropaganda, vill sansa debatten och inför begreppet ”rekreationskonsumenter”.”Om vi vuxna vill ha en rimlig chans att påverka våra ungdomar i narkotikafrågor gäller det för oss att sluta försöka skrämma dem till avhållsamhet. Istället ska vi inleda en sansad dialog där vi tar ungdomarnas erfarenhet på allvar”, skriver Goldberg.

Reaktionen låter inte vänta på sig:”Goldbergs artikel är trams och slår mot en myt som inte finns. Istället är den ett led i drogliberalernas framstötar. Goldberg tillhör ett kotteri av akademiker, lärare och så kallade experter som vill ta bort vissa tvångslagar och på sikt legalisera droger”, säger Janne Mattsson, dokumentärfilmare, drogdebattör och styrelseledamot i Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS.
Förutom att narkotika idag är olagligt att hantera och konsumera i Sverige menar Mattsson att det intressanta är att var tionde inte klarar att prova narkotika, personer som hamnar i missbruk, brott och sjukdomar.
Han tycker att Ted Goldberg försöker föra ner narkotikafrågan på ett rekreationsplan.
”Det är allvarligt att en lärare på socialhögskolan lär ut sådana dumheter och försöker minimera problemen”, säger Janne Mattsson till DrugNews.

Mattsson, som själv har ett förflutet som missbrukare, reser runt i skolor och berättar om faran med narkotikaexperimenterande.
”Man ska inte vilseleda ungdomar, det fungerar inte. Jag brukar berätta att det sannolikt inte är farligt att prova hasch en gång, men risken finns att man tycker det är behagligt och kommer att prova igen. Och nästan alla grava missbrukare har börjat med att röka cannabis.”

Etiketter:

Annonser