Hantering av knarksvampar förbjuds

1999-06-23 /00:01 (DrugNews)av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM Regeringen överger den omständliga vägen att narkotikaklassa så kallade knarksvampar efter artbestämning och ska istället låta innehållet avgöra.

Från första augusti klassas alla svampar som innehåller de rusgivande ämnena psilocybin och psilocin (ämnen som redan är narkotikaklassade i Sverige och FN:s narkotikakonventioner), och som framodlats, torkats eller på annat sätt beretts efter en ändring i den svenska narkotikaförordningen. Därmed undviker svampplockare att stämplas för narkotikabrott om de av misstag plockar vilda svampar utan missbrukssyfte.
Missbruk och beslagsärenden av hallucinogena svampar med LSD-liknande effekter har ökat i Sverige – särskilt bland ungdomar som ibland förvirrade tvingats söka vård för oro, ångest och förvrängd verklighetsuppfattning. Men regeringen valde först att klassa art för art efter tidskrävande analyser och utredningar, istället för att lösa frågan i ett slag och klassa alla svampar som grupp som innehåller redan narkotikaklassade ämnen.
”Artdefiniering har visat sig vara en svår väg”, tillstår Christian Groth, juridisk expert på narkotikalagstiftning på socialdepartementet, till DrugNews.
Hittills har toppslättsskivling och Psilocybe cubensis narkotikaklassats, 1997 respektive 1998. Men hundratals ytterligare arter finns som importerats och saluförts via Internet och postorder av personer som berikat sig på denna handel.

Två kilo knarksvamp återlämnades

I våras tvingades polisen efter en dom i Svea hovrätt lämna tillbaka två kilo knarksvampar av arten Panaoelus cyanescens, som ännu inte hunnit klassats, och salufördes under namn som ”B-52” och ”tokstarka magiska svampar”.
”Men det fick tydligen också upp ögonen hos beslutsfattarna. Det har ju varit ett hån mot rättvisan att dessa personer enkelt kunde börja importera andra svamparter när en äntligen klassats”, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad och är glad att luckan nu täpps igen.
Han sitter nu med ett delikat problem – ett nytt polisbeslag i mars hos Internetförsäljaren Smart Drugstores lager på tre kilo knarksvampar, som motsvarar ungefär 10 000 ecstasydoser. Ska ägarna lyckas återfå svamparna innan första augusti då de narkotikaklassas och sedan riskerar fängelsestraff för grovt narkotikabrott?
Fjaestads trumfkort är att bland de ännu icke klassade svamparna även finns klassade vilket försvårar ett återlämnande. Smart Drugstore lät för övrigt meddela efter beslaget att man ger upp försäljningen i Sverige av droger i den juridiska gråzonen.

Etiketter:

Annonser