40 000 drogtestades på jobbet förra året

1999-06-24 /13:01 (DrugNews/SL)
KALMAR 40 993 anställda drogtestades förra året på och 503 personer med misstänkta missbruksproblem omplacerades eller nekades anställning. Det visar en sammanställning av statistik från landets samtliga laboratorier som Svenska Dagbladet tagit del av.

Totalt gjordes 78 557 analyser, främst söktes efter amfetamin och cannabis, men majoriteten av de positiva analyserna (171 stycken) visade spår av opiater, exempelvis heroin. 15 arbetssökande eller anställda på väktarföretag som infört drogtester avslöjades med att missbruka anabola steroider.

Den nya riksstatistiken visar att gränsvärden och antal analyser per prov – vanligast urinprov – varierar mycket mellan laboratorierna. På Huddinge sjukhus, där flest analyser av drogtester görs, görs upp till fyra olika analyser per prov.
För att kunna göra mer effektiva och rättvisa bedömningar i framtiden ska nu nationella gränsvärden och metoder tas fram. I förlängningen väntar en harmonisering av regler för drogtester i Europa, något som finns redan för USA:s delstater.
Den nybildade organisationen European Workplace Drugtesting Group, EWDTG, ska publicera statistik och lagar för drogtester för de 30 medlemsländerna via Internet. En enkät om allmänhetens inställning till de fortfarande kontroversiella drogtesterna planeras i Portugal, Irland och Sverige.
LO är mycket skeptisk till att arbetsgivaren får drogtesta anställda.
”Drogtestning och säkerheten på testerna är ett oreglerat område. Det finns de som köper ett enkelt test-kit på postorder istället för att anlita seriösa labb. Ett felaktigt positivt svar kan leda till att en person nekas jobb och kanske registreras för framtiden”, säger Kurt Junesjö på LO:s rättsskydd till Dagens Eko.

Arbetsgivarens möjlighet att drogtesta anställda ska ses över på initiativ av biträdande näringsminister Mona Sahlin. Hon tycker att rättsläget är oklart och antyder att även andra delar av arbetslivet där personlig integritet påverkas kan komma att ses över.
Debatten om drogtester har tagit ny fart efter att Arbetsdomstolen förra året slog fast att en städerska på Oskarshamns kärnkraftverk inte har rätt att vägra testa sig. Elektrikerförbundet, som företräder henne, försöker nu driva pilotfallet till Europadomstolen.

Etiketter:

Annonser