Engelsman häktad efter rekordbeslag av ecstasy

1999-07-03 /14:41 (DrugNews/SL)
En brittisk medborgare har häktats i Helsingborg misstänkt för grovt narkotikabrott och grov varsmuggling efter ett rekordbeslag av ecstasy. På nattåget från Amsterdam till Oslo den 21 juni hittade svensk tull nära 20 000 ecstasytabletter i 30-åringens bagage. Det största enskilda beslaget hittills.
– Vid vår rutinkontroll uppträdde han nervöst varför en noggrannare kontroll gjordes, säger Lars Fält, utredare på tullkriminalen i Helsingborg, till DrugNews.
Narkotikan hade gömts i en dubbelbottnad väska och 30-åringen har erkänt smugglingsförsöket.
Enligt Fält hade mannen tågbiljett till Oslo och reste förmodligen ensam. Men om narkotikan var avsedd för Norge och smugglaren tillhör en liga går ännu inte att säga. Tabletterna, som i missbrukarled kan vara värt omkring 2,5 miljoner kronor enligt Nordvästra Skånes Tidningar, har sänt för analys till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping.

Ecstasy är en laboratorieframtagen drog med både centralstimulerande och hallucinogen verkan. Drogen förekom tillsammans med LSD, amfetamin och cannabis tidigare främst bland technoungdomar inom ravekulturen, men är numer s k partydrog i vidare kretsar. Det första beslaget i Sverige gjordes 1986 då en man själv lämnade in tabletter han köpt i Holland och vars obehagliga effekter skrämde honom. 1987 narkotikaklassades drogen i Sverige. I våras dog en svenska som prövat ecstasy i Amsterdam. Utomlands har hundratals ungdomar avlidit efter ecstasymissbruk.

Etiketter:

Annonser