Akut brist på vårdplatser för unga omhändertagna

1999-07-31 /13:19 (DrugNews/SL)
Stor brist på akutplatser för ungdomar med särskilda vårdbehov tvingar nu Statens institutionsstyrelse, SiS, att överföra resurser från tvångsvården av vuxna missbrukare.
Sedan årsskiftet kan unga fängelsedömda få komma till ungdomshem istället för fängelse. Exempelvis dröjde det länge innan två nazistinfluerade ungdomar som misshandlat en judisk dirigent i skånska Vellinge nyligen kunde placeras.
Tidigare har vårdbehovet minskat på somrarna, men inte i år, vilket överraskat SiS.
-Den mycket ansträngda situationen har medfört att flera institutioner tvingats överbelägga, en oacceptabel situation som på sikt kan medföra sänkt kvalité av vården. Överbeläggningen har även medfört påfrestningar på personalen, säger placeringsdirektör Gun-Marie Pettersson i ett pressmeddelande.
Redan inom några veckor utökas behandlingshemmet i Folåsa utanför Linköping med sex vårdplatser för ungdomar, men det räcker inte. Antalet ungdomar med vårdbehov ökar med bland annat drogproblem, kriminalitet och svår psykosocial situation.
Eftersom beläggningen på platser för vuxna på s k LVM-hem samtidigt har minskat, sedan kommuner allt mindre bekostar tvångsvård av missbrukare, planerar nu SiS att föra över pengar, personal och lokaler till särskilda ungdomsplatser.

SiS har idag 32 särskilda ungdomshem för unga mellan 12 och 21 år som omhändertas med stöd av Lagen om vård av unga (LVU) eller den nya Lagen om sluten ungdomsvård (LSU) och 15 LVM-hem för vuxna med sammanlagt totalt 1 100 platser .

Etiketter:

Annonser