”Lagstöd åt 10 000 hemlösa” -75 proc. missbrukar

1999-08-19 12:15 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM ”Lagstifta om de hemlösas rättigheter till natthärbärge, vård, sysselsättning och sociala tjänster”.

Det anser nationalekonomen Stefan Fölster och omvärldsanalytikern Per Säfsbäck som på onsdagen överlämnade en rapport till finansdepartementet som redovisas i flera medier.
Trots en relativt generös socialpolitik så har antalet hemlösa ökat under 1990-talet i Sverige. De hemlösa är omkring 10 000 personer i landet vilket är högt i jämförelse med Sydeuropa. Flest andel hemlösa har Tyskland, Storbritannien och Frankrike, men i dessa länder minskar antalet hemlösa vilket de inte gör i Sverige.
Hemlösheten beror inte i på ökade inkomstklyftor i landet, menar rapportförfattarna. Och en återgång till en mer generös bostadspolitik är inte heller lösningen, även om det finns ett samband mellan höjda hyror, ett ökat antal vräkningar och människor utan fast bostad.
De menar att socialtjänsten och psykiatrivården idag inte är inriktad för hemlösas speciella behov, utan de slussas runt i glappet mellan olika instanser och frivilligorganisationer. Därför behövs bättre organisation av stödet och en särskild lagstiftning som utgår från hemlösas rättigheter. Men stödet ska inte vara kravlöst och drogmissbrukarna – som utgör omkring 75 procent av de hemlösa – bör inte få bidrag helt villkorslöst, menar Fölster och Säfsbäck.
Utredarna har beräknat att varje hemlös kostar samhället ungefär 350 000 kronor per år i bidrag, härbärgen, sociala instansers handläggning och brottskostnader, exempelvis för att finansiera drogmissbruk.

I slutet av augusti ska Socialstyrelsen presentera en stor kartläggning om hemlösa i Sverige.

Etiketter:

Annonser