Alkoholdoktor: ”Låt inte ungdomar resa ensamma”

1999-08-20 /12:30 (uppdat 08-21)(DrugNews/SL)
STOCKHOLM ”Släpp inte iväg ungdomar under 18-20 år ensamma på charterresor!” Det varnar alkoholläkaren och överläkaren Johan Liljenberg på Huddinge sjukhus för i fredagens Aftonbladet.

Efter en uppmärksammad misstänkt gruppvåldtäkt förra veckan mot en 16-årig svensk flicka på ett hotellrum på Cypern, där flera berusade jämnåriga svenska och norska pojkar deltog, menar allt fler att en åldersgräns bör införas på charterresor. Solresor med grisfester och barrundor anförda av reseledare i en miljö med billig sprit och utan social kontroll riskerar utveckla massfylleri och bli inkörsport till alkoholism för många tonåringar.
”Ungdomar kommer ifrån sitt normala skyddsnät, de slår sig lösa. Det finns inga bekanta som ser till dem,” säger Johan Liljenberg till Aftonbladet och menar att vuxna måste ta mer ansvar.
Även från resebranschen i Norge framförs krav om åldersbegränsning för ungdomar på charterresor utan föräldrars eller annan vuxens sällskap.

På fredagen dömdes de misstänkta pojkarna för sexuellt ofredande till böter på cirka 12 400 kronor var av en cypriotisk domstol. De får återvända hem när böterna har betalts. Svenske konsuln George Vryonides i Nicosia tror att hänsyn tagits till deras låga ålder.

Etiketter:

Annonser