HIV-EPIDEMI HOTAR S:T PETERSBURG

1999-09-09 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
S:T PETERSBURG Hivepidemin har nått S:t Petersburg. I början av 1998 fanns 254 hiv-smittade i Leningrads län och 12 personer sjuka i aids. 31 personer hade avlidit i sjukdomen under åtta år, 7 av dem 1997.
– Inom ett par år kan uppemot 10 000 personer vara smittade i S:t Petersburg, befarar Michail Puchov, narkolog på aids-centret i staden.

Centret – det första i sitt slag i Ryssland – startades 1989, samma år som det första dödsfallet i aids konstaterades i landet. Den förste person som insjuknat i aids upptäcktes 1985 i Moskva. Stängda gränserna och den tidigare begränsade kontakten med utlänningar är några orsaker till att hivspridningen länge var begränsad här. Men sedan 1995 ökar den snabbt – från omkring 1000 rapporterade fall det året till 6100 vid utgången av 1997. Larmrapporter kommer från städer som Rostov, Stavropol, Niznij Novgorod, Krasnodar och Odessa. Odessa i Ukraina hade 7000 nya fall förra året. I ryska enklaven Kaliningrad där narkotikamissbrukare ibland använder blod som lösningsmedel vid framställning av opiumkompott har smittspridning varit explosionsartad. Särskilt när den nått prostituerade.

Volontörer utbildas

Spridning av hiv brukar först ske bland homosexuella, därefter injektionsmissbrukare och prostituerade, för att sedan nå allmänheten. Därför satsar centret i S:t Petersburg, förutom behandling av insjuknade patienter, mycket på förebyggande information. Särskilt till ungdomar som uppmanas att använda kondomer vid samlag. Volontärer utbildas som bland annat besöker och informerar på diskotek.
– Unga underskattar faran och det märks fortfarande att sex- och samlevnad varit förbjudna ämnen i Ryssland, säger överläkaren Alla Davidova på aidscentret som ger seminarier och kurser för ungdomar, lärare och sjuksköterskeelever.

Hiv-smittade missbrukare häktas ofta

Av de 254 smittade i länet i början av 1998 fanns 190 i Petersburgs stad. Hälften av dem är homosexuella, en femtedel kvinnor, 57 är narkotikamissbrukare. De flesta smittade missbrukare sitter på häkte eller i fängelse, endast ett dussin är på fri fot. Men eftersom missbruket växer och injicering är vanligt ökar risken för spridning.
– Ökande missbruk är idag största problemet och faran för vidare spridning, säger Alla Davidova som föreläst för sju unga flickor om hiv på förmiddagen – fem av dem hade prövat marijuana, en hade en vän som var heroinist.
En person som får reda på att han är smittad brukar först bli chockad, sedan bli självdestruktiv och kanske försöka ta sitt liv, därefter acceptera eller strunta i sjukdomen, sk subdepressivt tillstånd. En smittad som sköter sig och inte missbrukar droger kan leva minst sju, åtta år.

Aidssjuk smittade kvinnor

Missbrukare är ofta egoistiska och inte medvetna om farorna med hivspridning via samlag och att dela spruta. Att vara smittad av hiv är inget brott, däremot att medvetet sprida det vidare. En aidssjuk man smittade under 1997 fem ryska kvinnor i S:t Petersburg innan han avled. Ingen av kvinnorna anmälde honom.
Läkarna tycker inte att smittoskyddslagen för hivsmittade behöver skärpas. Dels kan en person som med flit sprider hiv idag dömas till tvångsbehandling, även om det inte finns behandlingshem som kan verkställa domen.
– Dessutom är personen redan dömd genom sjukdomen. Straffa genom att dessutom låsa in vore meningslöst, säger narkologen Michail Puchov.

Etiketter:

Annonser