Spansk jakt efter Europas största haschsmugglare

1999-10-04 /15:09 (DrugNews) av THOMAS GUSTAFSSON och SVEN LILJESSON
ALGECIRAS-GIBRALTAR Den spanska tullkriminalen SVA har sprängt en narkotikaliga med förgreningar i Andalusien, Galicien och Honduras. 17 personer greps och 15 ton hasch beslagtogs. Nu pågår jakten efter huvudmannen, galiciern Laureano Oubiña, över hela Iberiska halvön.

Under aktionen Operacion Ocaso bordade tullkriminalen i helgen ett fiskefartyg strax söder om det spanska fastlandet och fann sammanlagt 15 ton cannabis i 456 paket. Värt motsvarande över en miljard kronor i missbrukarled i Norden.
Tullkriminalen har länge haft misstankar mot fartyget som gick under hondurisk flagg med falskt namn och hade hämtat narkotikan i Marocko och stävade mot Galicien i nordöstra Spanien, berättar tidningen El Pais.
Samtidigt vid ingripandet mot fiskefartyget så slog myndigheterna till mot den misstänkte smuggelfamiljen Oubiña. Hustrun och flera anhöriga greps, men maken undkom och är nu efterlyst. Laureano Oubiña och hans hustru var under 1980-talet kända av Interpol som Europas största haschsmugglare. Mannen frigavs villkorligt i december ifjol från ett kortare fängelsestraff för hantering av sex ton cannabis.
Längs Galiciens klippiga och ogästvänliga kust har smuggling traditionellt länge förekommit. Tidigare mest av tobak, men under senare år har ligorna övergått till mer lönsam kokain- och cannabissmuggling. Oubiñas familj har specialiserat sig på hasch och har goda kontakter i Marocko och Honduras. Spanien har under senare år blivit porten till Europa för kokain och hasch. Merparten av den cannabis som når Norden kommer numer från Marocko.

Etiketter:

Annonser