Kriminella jobbade på statligt behandlingshem

1999-10-15 /00:09 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM 17 dömda brottslingar har arbetat som assistenter på det statliga behandlingshemmet Hammargården – ett hem för unga omhändertagna missbrukare och kriminella utanför Stockholm. Det avslöjar SVT:s samhällsprogram Striptease.
Flera anställda hade dömts för stölder, narkotikabrott, olaga vapeninnehav, vållande till annans död och grov misshandel. Några av dem är ökända våldsverkare och har enligt polisen kopplingar till kriminella mc-gäng. Före anställningen tillfrågades de om sin bakgrund, men någon kontroll gjordes aldrig. På Hammargården finns 20 ungdomar som omhändertagits enligt LVU (lagen om vård av unga) och ett 30-tal anställda. 11 av de 17 dömda har arbetat där det senaste året, åtminstone en av dem är kvar.
”Anställda som är dömda för misshandel vill jag inte ha här”, säger Majvor Lindfors upprört, ny chef för Hammargården, till Striptease.

Generaldirektör Sture Korpi på Statens institutionsstyrelse, SiS, säger att uppgifterna är oerhört besvärande. SiS beslöt på torsdagskvällen att tills vidare stoppa nyintagningen av ungdomar till Hammargården och att genast starta en internutredning.

Läs mer om Striptease granskning – bland annat listan på de anställdas brottsliga förflutna.

Etiketter:

Annonser