KRIS: ”Fd kriminella är ofta bästa vårdarna”

1999-10-15 /12:07 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM ”Den mest framgångrika vården av missbrukare och kriminella nås ofta på klientstyrda behandlingshem med personal som lämnat missbruk och brott bakom sig”.
Det säger Christer Karlsson, ordförande i föreningen Kriminellas revansch i samhället, Kris, till DrugNews. Han är orolig för att avslöjandet om att dömda brottslingar arbetat som vårdare på statliga paragraf 12-hemmet Hammargården kan leda till fel slutsatser.
”Visst är det fel om de döljt sitt förflutna, då kan man ju misstänka att de inte slutat med sin kriminalitet och ska inte jobba där. Men gamla rövare kan också bidra med sig själva som manliga förebilder för unga på glid, styra idoldyrkan och utveckling åt rätt håll.”
Flera av Kris cirka 550 medlemmar arbetar idag inom kriminalvården med att fånga upp och hjälpa de som är på väg ut efter att ha avtjänat sina straff. De får en kontaktperson och låna en mobiltelefon för att i början vid behov kunna få stöd dygnet runt. Aktiviteter, jobb och bostad är viktigt för dem som lämnar fängelsets trygga och inrutade tillvaro.
Men Kris informerar också på skolor, utbildar vårdpersonal och arbetar praktiskt med ungdomar som har problem, bland annat i Tyresö kommun.
”Vi har ett program om vart det kan leda, se konsekvenserna. Ungdomarna får en avskräckande resa genom brottsvärlden – träffa brottsoffer, besöka våldsakuten, delta i samtalsgrupper och besöka fängelse och träffa de som är dömda till mycket långa tider.”

Christer Karlsson, 47 år, har själv bakom sig fem år på ungdomsinstitution och senare 45 domar som renderat i 22 år på fängelse. För medlemmarna i Kris är föreningens fyra grundpelare hederlighet, drogfrihet, solidaritet och kamratskap. Men ärligheten har också lagts honom i fatet när han nyligen nekades visum till USA för att hämta priset till Kris som utsetts till ”bästa brottsförebyggande förening i världen”.
Nu skickar Kris istället en amerikansk medlem att hämta priset . Huvudsaken är att det finns på plats när Kris firar sin tvåårsdag lördag den 23 oktober i Stockholm.
Se mer i DrugNews

Etiketter:

Annonser