OAS finansierade TV-dokumentär om svartsprit

1999-12-14 /17:39 (uppdat 1999-12-15) (DrugNews/SL)
TV4:s dokumentärer om svartspriten, producerade av Dabrowski-TV, har delfinansierats med 1,5 miljoner kronor av OAS, Oberoende alkoholsamarbetet. Där finns även svenska alkoholintressen representerade och som varit med och betalat filmerna om hembränning och spritsmuggling till Sverige. Alkoholbranschen ser problemen som tecken på att svenska alkoholskatten borde sänkas.
Representanter från OAS hade även – enligt ett avtal – rätt att vara med och ha åsikter under produktionen av filmerna, bekräftar Kjell Dabrowski i radioprogrammet Studio Ett.
”Men det var TV4 som stod för det journalistiska innehållet och avgjorde vad som skulle sändas”, säger Håkan Wrede, kanslichef på OAS, till DrugNews.
OAS-kampanjen mot svartsprit (smuggel- och teknisk renad sprit och hembränt) under 1999 har kostat 15-16 miljoner kronor, enligt Wrede.

Tisdag kväll sändes en debatt om svartsprit i TV4 klockan 22.40 i Svart eller vitt. I en enkät som gjordes under programmet bland tittarna tyckte 80 procent av dem som ringde in att det var OK att köpa svartsprit.

Etiketter:

Annonser