Ravepolis beslagtog ny form av ecstasy

2000-01-23 /00:09 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM Ecstasy (MDMA) i pulverform börjar alltmer förekomma på den svenska missbruksmarknaden. Polisens ungdomsinriktade ravekommission i Stockholm beslagtog vid två tillfällen i december 10 respektive 5 gram MDMA-pulver.

Beslagen är de första kända i landet. Ravepoliserna lyckades efter tips gripa två kända langare, 21 och 23 år gamla, av s k partydroger – den ene i sitt hem, den andre i en bil.
”Det tyder på att den raffinerade marknadsföringen av ecstasy som tabletter med roliga gubbar på nu går in i en ny fas. Missbruket av drogen är etablerat och förekommer långt utanför ravekretsar. Pulver är dessutom lättare att tillverka, smuggla och blanda ut”, säger polisassistent David Beukelmann på ravekommissionen till DrugNews.

Eftersom ecstasy, som har både amfetaminliknande och hallucinogena effekter, har snabb tillvänjning så är det enklare att höja dosen med pulver som intas genom att slicka, sniffa eller blanda med vätska och dricka. Doshöjningen riskerar öka frigörningen av signalsubstansen serotonin och i förlängningen skada hjärnan och kroppens temperatur- och vätskebalans.
Ett problem för utredarna är att räkna ut hur mycket beslagen av det brunbeigea ecstasypulvret motsvarar i tabletter för att bedöma graden av misstänkt narkotikabrott, (normaldosen är ungefär 0,1 gram, gränsen för grovt narkotikabrott är 160 ecstasytabletter). Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping har ännu inte skaffat teknisk utrustning för att beräkna MDMA-pulver renhet varför beslagen förmodligen måste sändas till Tyskland.

På kontinenten blir ecstasypulver allt vanligare. I exempelvis Frankrike är MDMA-pulver betydligt vanligare än piller, enligt Bertil Pettersson på Folkhälsoinstitutet som var svensk delegat vid en konferens i Paris före jul med nationella rapportörer till EU:s drogobservatorium.
Fortfarande dominerar dock ecstasy som piller, förra året gjorde svenska tullen åtta beslag på sammanlagt 70 000 tabletter. Den illegala tillverkningen sker framför allt i Holland, Belgien och Storbritannien. Men även i flera laboratorier i Östeuropa.
Flera svenska ungdomar som börjat experimentera med ecstasy på fester har fastnat i drogberoende, övergått till andra droger och senare hamnat i amfetamin- och heroinmissbruk. Utomlands har flera hundra dödsfall kunnat relaterats till ecstasymissbruk. En svensk flicka avled förra året i Amsterdam efter att ha tagit en tablett.

Etiketter:

Annonser