Nytt fall om vägran av drogtest till arbetsdomstolen

2000-01-26 /16:25 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM En anställd som förlorade sitt jobb på ungdomscentret Fryshuset i Stockholm förra våren för att han vägrade drogtesta sig kan bli ett nytt fall för arbetsdomstolen.

Det är Svenska kommunaltjänstemannaförbundet, SKTF, som stämmer arbetsgivaren med motiveringen att uppsägningen saknar grund, berättar tidningen Metro.
Mannen, som tidigare haft missbruksproblem, har efter behandling och utbildning sedan 1997 arbetat i Fryshusets projekt Lugna gatan. Där fungerar ett 70-tal äldre ungdomar som förebilder för yngre i tunnelbanan, bostadsområden och skolor för att stävja problem.

Men när han som skolvärd blev utvald att lämna ett prov så vägrade han.
”Drogtester är en grundförutsättning för de anställda här. Det handlar om trovärdighet när man arbetar med sociala frågor och det finns även de som själva tidigare haft missbruksproblem”, säger Anders Cardell, projektledare för Lugna gatan, till DrugNews.

Tester har blivit allt vanligare på arbetsmarknaden för att säkerställa en alkohol- och narkotikafri arbetsmiljö, särskilt sedan krav på kvalité och säkerhet ökat. För 1,5 år sedan slog arbetsdomstolen fast att en städerska på kärnkraftverket nära Oskarshamn var tvungen att lämna drogtest.
Men frågan är kontroversiell. Flera fackförbund menar att drogtester är integritetskränkande och kan utnyttjas felaktigt av arbetsgivare. Inom den offentliga sektorn är det även juridiskt oklart i vilken utsträckning tester får användas. En utredning tillsatt av regeringen ser för närvarande över systemet med kontroller av anställda i arbetslivet.

Etiketter:

Annonser