Svenskt EU-förslag mot syntetiska droger

2000-04-06 14:59 (DrugNews/SL)
BRYSSEL I framtiden ska producenter och distributörer av syntetiska droger i Europa bekämpas effektivare. Polisen i alla EU-länder ska bli skyldig att låta göra kemiska analyser av vissa narkotikabeslag och delge provresultaten till sina kollegor. Det föreslog på torsdagen den svenska delegationen vid ministerrådets arbetsgrupp mot narkotikabrottslighet.
”Vi måste effektivare städa framför vår egen dörr mot drogproducenter och distributörer inom EU”, säger polisintendent Nils Hänninger i arbetsgruppen, till DrugNews.
Idag finns ingen generell rapportskyldighet för polisen, utan endast möjlighet att utbyta droginformation. Samtidigt ökar spridning och missbruk av syntetiska droger inom unionen, främst olika varianter av amfetamin och ecstasy.
Syntetiska ämnen är lättare att kemiskt profilera, och därmed spåra ursprungslaboratorier, än exempelvis organiska ämnen (som opiater och cannabis).
Sverige vill nu att det ska bli bindande för polis och tull i EU inom ramen för Europolsamarbetet att utbyta traditionell information och kemiska analyser för att kunna kartlägga och operativt gemensamt bekämpa narkotikaligor. Men det kommer att krävas nationella lagändringar.
”Från svensk sida har vi bedrivit aktiv lobbying och jag hoppas att ett rambeslut ska kunna tas nästa år”, säger Nils Hänninger som menar att det är angeläget att förslaget antas innan nya medlemsländer från Östeuropa kommer med.

Inom det nordiska polis- och tullsamarbetet har det bedrivits ett pilotprojekt med länder kring Östersjön för att kartlägga och bekämpa bland annat drogligor. Man har genom kemiska analyser av beslag geografiskt kunnat ringa in ursprungsfabriker i exempelvis Polen, Baltikum och Holland, men haft svårigheter att operativt kunna slå till eftersom bland annat nationella lagar lagt hinder i vägen.

Etiketter:

Annonser