Spritpirat på Internet dömd till fängelse

2000-04-07 12:29 (DrugNews/SL)
KALMAR Den 30-årige sprit- och cigarettimportör som utmanat svenska statens import- och tullregler genom att sälja varorna över Internet dömdes på torsdagen till åtta månaders fängelse. Kalmar tingsrätts dom rör varusmuggling och olovlig försäljning av alkoholdrycker. Han ska dessutom betala 157 000 kronor till staten för de 1500 liter billig sprit som hann levereras till kunderna innan verksamheten stoppades.
Det var våren 1998 som mannens alkoholförsäljning blev allt mer känd. Via sitt företags hemsida på Internet saluförde och tog han upp beställningar som sändes till Portugal där kompanjoner paketerade och skickade varorna direkt till kunderna. Upprymd över de tillströmmade kunderna planerade 30-åringen även att öppna leveransbutiker ibland annat Kalmar och Göteborg, men polisen hindrade expansionen med en husrannsakan då mannen greps och datautrustning och kundregister beslagtogs.
Mannen medgav vid rättegången hanteringens omfattning, men förnekade brott. Han anser att verksamheten inte var bokföringsskyldig i Sverige eftersom han inte hade hunnit öppna någon butik och hanterade varor här. Sitt informationsansvar till kunderna ansåg han sig uppfyllt eftersom det på hemsidan upplystes om att kunden hade tre dagar på sig att anmäla köpet till skattemyndigheterna.
Rätten menar att mannen yrkesmässigt marknadsfört och sålt spritdrycker till svenska kunder utan tillstånd enligt alkohollagen. Han informerade inte heller tullen om importen.

Etiketter:

Annonser