Forskare del i tobaksbolagens manipulationer

2000-04-07 15:59 (DrugNews/SL)
LOS ANGELES/GÖTEBORGInternationell tobaksbolag satsar stora summor på kampanjer mot forskningsresultat som visar passiv röknings samband med lungcancer. Den vetenskapliga processen manipuleras och politiska beslut förhindras som kan begränsa rökning.

Det hävdar de två amerikanska forskarna Elisa Ong och Stangon Glanz på University of California – enligt Dagens Nyheter – i morgondagens nummer av tidskriften Lancet. De har bland annat tagit del av interna dokument som berättar om hur bolagen betalat forskare för undersökningar som motsäger samband mellan passiv rökning och lungcancer.
Dokumenten, som blivit offentliga i USA i samband med en rättegång 1998 mellan Philip Morris och delstaten Minnesota, visar hur felaktig information planterats i massmedier med hjälp av tobaksindustrins konsultbolag. Särskilt är det en stor studie av FN:s cancerforskningsorgan IARC som tobaksbolagen försöker förringa. Den visar att risken för lungcancer ökar med 16 procent för personer som lever med rökare och med 17 procent för de som utsätts för rök på jobbet. Resultat som stöds av andra studier.
Undersökningen hade dock några statistiska brister som tobaksindustrin blåst upp och spridit uppgifter om att inget samband alls kunde fastställas. Philip Morris lade ner över två miljoner dollar i denna kampanj under ett år, vilket är mer än vad hela FN-studien kostade.

I Lancetartikeln namnges också forskare som betalats av tobaksbolagen för studier om passiv rökning. Bland andra Ragnar Rylander, professor i miljömedicin i Göteborg, som gjort en beställningsstudie åt Philip Morris om andra möjliga orsaker
till lungcancer som publicerades 1997. I den hävdades att diet och livsstil mer måste beaktas när man bedömer passiv röknings hälsoeffekter, exempelvis att ickerökande kvinnor som är gifta med män som röker äter sämre mat än andra kvinnor.
DrugNews har sökt professor Rylander, som är känd för att länge ha samarbetat med utländska tobaksbolag, men han är sjuk och kan inte kommentera uppgifterna.

Tobaksbolagen har i takt med att deras produkters skadliga hälsoeffekter klarläggs och rökningen minskar blivit allt mer desperata. Cigaretters kemiska sammansättningar har manipulerats för att förstärka nikotineffekten (aktuellt i biofilmen ”Insider” med Al Pacino), light-cigaretter saluförs som mindre skadliga, i annonskampanjer i Europa – som ”Livet är fullt av risker” – försöker förringa riskerna med passiv rökning.
I höstas tillsatte WHO en kommission som ska utreda tobaksbolagens systematiska försök att undergräva FN:s tobakspolitik. En rapport väntas under våren. (läs mer på hemsidan Tobaksfakta)

Cirka 500 svenskar dör varje år till följd av passiv rökning – omkring 50 i lungcancer, övriga i hjärt- och kärlsjukdomar. Över hälften i landet besväras av passiv rökning på resturanger, visar en ny undersökning av Folkhälsoinstitutet. Nationella folkhälsokommittén utreder möjligheten att införa rökförbud på krogar och caféer inom ett par år. Av 200 tillfrågad remissorgan var endast ett helt emot ett sådant förbud.

Etiketter:

Annonser