Lokföraren i gasolyckan misstänks varit berusad– blodprovssvar hemlighålls

2000-04-09 23:55 (DrugNews/SL)
BORLÄNGE Lokföraren som framförde de gasolvagnar som välte i centrala Borlänge natten till lördag misstänks förutom att ha kört för fort även varit alkoholpåverkad.
Han visade tecken som gjorde att polisen fann skäl att ta blodprov. Föraren, som var timanställd vid B SM Järnväg, misstänks för allmänfarlig vårdslöshet och brott mot järnvägssäkerhetslagens 13: paragraf.
B SM Järnväg begärde 1997 att få införa slumpvisa drogtester av de anställda, men förslaget stoppades av facket som hänvisade till att det var intrång i den personliga integriteten, skriver Aftonbladets.se. Drogtester inom trafikföretag blir allt vanligare och tillämpas bland annat av Stockholms Lokaltrafik.

Centrala Borlänge är fortfarande avspärrat och en evakuering av minst 600 personer måste göras innan gasen kan börja pumpas ur de fem urspårade vagnarna, preliminärt påbörjas arbetet klockan 14 måndag eftermiddag och beräknas pågå hela veckan, enligt TT.
Urspårningen har på nytt väckt säkerhetsdiskussioner om farligt gods genom tätbefolkad områden. Bangården i Borlänge saknade även ett automatiskt stoppsystem, ATC.

Etiketter:

Annonser