Holländska regeringen vill stoppa illegal cannabis

2000-04-11 18:3 (DrugNews/SL)
HAAG Den holländska regeringen gav i fredags klartecken till insatser mot illegal odling och försäljning av marijuana. Bland annat föreslås polisen få motsvarande 75 miljoner kronor extra för att bekämpa den illegal försäljningen som omsätter miljarder, berättar Hassela Nordic Network som citerar tidningen Het Financiella Dagblad.
Det är justitieministern Korthals som leder kampanjen mot illegalt producerad och såld cannabis. Idag finns omkring 1 450 illegala försäljningsställen av cannabis i Holland. Dessutom 850 s k coffee shops som säljer med myndigheternas tysta medgivande.

För några år sedan höjdes miniåldern från 16 till 18 år för att få besöka coffee shop. Något som kritiserades av shop-ägarnas intresseorganisation BCD, som menar att de nya myndighetsinsatserna går i samma linje.
”Man driver nu 16-17-åringar rakt in i armarna på de illegala försäljarna, som gärna förser dem med såväl ´tung´ som ´lätt´ narkotika”, säger BCD:s talesman Eddie Reedeker.
Det finns idag ett 20-tal holländska städer som vill tillåta försäljning av lokalt odlad marijuana (Nederwiet) i coffes shops, vilket stöds av partiet D66. Parlamentet och justitieministern är emot. De stora partierna (liberala VVD, socialdemokratiska PvdA och kristdemokraterna i CDA) stödjer Korthals aktuella förslag på åtgärder emot illegal marijuanahantering, men ingen av dem ifrågasätter ännu systemet med ”legala” coffee shops.

Etiketter:

Annonser