Fler döms för narkotikabrott i Sverige

2000-04-14 /15:25 (DrugNews/SL)
Allt fler döms för narkotikabrott i Sverige och har ökat under hela 1990-talet. 1998 lagfördes 12 200 personer, en ökning med sju procent jämfört med året före, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Som förklaring till den fortsatta ökningen anges bland annat skärpningen av konsumtionsstraffet och den därmed sammanhängande möjligheten för polisen att göra drogtester på misstänkta för narkotikamissbruk. Bruk och innehav är också de vanligast brottskategorierna (cirka 37 procent vardera av samtliga lagförningarna), medan andelen langningsbrott halverat sedan 1988, men visar en liten ökning de senaste tre åren.
Amfetamin och cannabis var de vanligaste preparaten (35 procent vardera), därefter läkemedel (12 procent). Heroin förekom i 8 procent av narkotikalagföringarna.

1998 var antalet dömda för narkotikabrott jämfört störst bland 18-20-åringar, jämfört med andel av befolkningen. Storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne är överrepresenterade med 65 procent av de lagförda. Men mest har lagförningar för narkotikabrott ökat det senaste decenniet i Gotlands, Jönköpings, Östergötlands och Gävleborgs län.

Etiketter:

Annonser