Vårpropp: extrapengar till polis, tull och LVU-vård

2000-04-14 /14:50 (DrugNews/SL)
I regeringens vårproposition föreslås rättsväsendet tilldelas 4,1 miljarder kronor de närmaste tre åren (1 mrd 2001, 1,5 mrd 2002 och 1,6 mrd 2003). Men redan i år får polisen 200 i extra resursförstärkning, bland annat för att klara personalbristen.
Tullen utlovas 35 miljoner kronor för att stärka gränsskyddet med uppåt 100 tjänster, särskilt vid Öresundsbron som öppnas i juli ökar resandetrycket och därmed väntas smugglingshotet av bland annat alkohol och andra droger växa. Däremot blev det denna gång inga extramedel till tullbevakningen på Arlanda flygplats som håller på att byggas ut. Inte heller kustbevakningen fick den resursförstärkning på 100 miljoner kronor man begärt.
På barn- och ungdomssidan vill regeringen bland annat öka antalet LVU-platser (lagen om vård av unga) med 24 till sammanlagt 646 platser. Statens institutionsstyrelsen, SiS, får dessutom i uppdrag att öka antalet platser från 10 till 50 för de ungdomsbrottslingar som döms till sluten ungdomsvård. Behovet blev större än beräknat när den nya ungdomspåföljden, som är ett alternativ till fängelse, trädde i kraft 1999 och det är tveksamt om en ökning med 40 platser räcker.
Regeringens har redan tidigare utlovat att ytterligare fyra miljarder kronor ska tilldelas kommuner och landsting nästa år. Av dessa är en miljard avsett för vård- och omsorgssektorn och 700 miljoner till särskilda insatser för kommuner och landsting som har balansproblem i ekonomin.

Det blir alltså miljardrullning när Sveriges ekonomi är på grön kvist, även om finansminister Bosse Ringholm vill betala av på statsskulderna mer än samarbetspartierna vänster och miljöpartiet som vill satsa 30 respektive 20 miljarder kronor på kortare arbetstid.

Etiketter:

Annonser