EU-lobbyist: ”Dödsstöt för svensk alkoholpolitik”

2000-04-21 /13:35 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
ÖRESUND/BRYSSEL ”Uppgivandet av de svenska införselreglerna blir dödsstöten för svensk alkoholpolitik om inte motkrafter organiseras”. Det säger Anders Castberger på NBV, nykterhetslobbyist i Bryssel, till DrugNews.

Till synes på kort tid har en grundbult och skydd för svensk folkhälsa raserats. Men urholkningen har pågått ända sedan EU-inträdet 1995 – importmonopolet av sprit försvann, starkölskatten har sänkts och i februari i år inleddes försöken med lördagsöppet i systembutiker i sex län.
Ökad hembränning och spritsmuggling har varit starka argument.
Så i mars gick regeringen med på att avskaffa införselreglerna av alkohol 2004, men finansminister Bosse Ringholm – själv nykterist – gick längre och erbjöd att Sverige redan i sommar stegvis börjar höja kvoterna.
Och i tisdags kom kommissionens förslag som med stor sannolikhet godkänns av EU:s finansministrar och EU-parlamentet. Från 1 juli höjs därmed tullfria införselkvoten av öl från dagens 15 liter till 24 liter öl och vinkvoten från 5 till 20 liter vin. Dessutom ökar cigarettransonen till 400 per resenär. Spritkvoten blir kvar ett tag på 1 liter (eller 3 liter starkvin).
Fler upptrappningar ska göras fram till 1 januari 2004 då EU-regler gäller fullt ut och svenskar tullfritt får kånka hem 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl. Anger man privata skäl som exempelvis födelsedagsfirande kan man dessutom i princip frakta hem hur mycket man vill.

Men de som inte bor i Sydsverige och kan utnyttja de höjda införselkvoterna kan anföra att de av rättviseskäl också borde få köpa billigare alkohol. Och svenska alkoholbranschen får ytterligare argument – vid sidan om att peka på försäljningsminskning efter ökad legal och illegal införsel – att kräva sänkt alkoholskatt.
Och redan samma kväll som kommissionens förslag offentliggjordes började finansministern tala om en skattesänkning på öl och vin – kanske redan i sommar. Göran Persson fyllde på med att det är nödvändig för att rädda Systembolaget och kunna hålla åldersgränserna.
”Men det blir inte ett friskare Sverige, det blir det inte”, sade statsministern till TT.
När nu prisinstrumentet för att hålla nere alkoholkonsumtionen försvinner ska istället fler statliga informationskampanjer varna befolkningen om alkoholens skaderisker. Socialdepartementet inledde den planeringen på skärtorsdagen.

Alkoholinformation kan inte ersätta

”Information om alkoholens risker är alltid bra, men räcker inte. Det vore bättre att försöka begränsa tillgängligheten i hela Europa”, säger generalsekreterare Anders Castberger i Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhets (NBV) Centre for European Studies.
Sedan i november har NBV, tillsammans med tre av sina huvudmän IOGT-NTO, Motormännens helnykterhetsförbund och Blå Bandet, ett kontor nära EU-makten i Bryssel. Lobbyisten Castberger rör sig vant mellan unionens institutioner.
”Det är inte många här i Bryssel som förstår hur Sverige kunde lägga sig så snabbt och platt i en fråga där vi hade flera juridiska och hälsomässiga argument. Alkoholfrågans hantering var inte främst en kompromiss med EU, utan inom svensk socialdemokrati”, menar Anders Castberger.
Han anser att folkrörelserna nu måste agera för att försvara en restriktiv alkoholpolitik, totalkonsumtionsmodellen och solidaritet med de som trampar igenom. Svenska regeringen har möjlighet att ta tillbaka förlorad mark. Dels genom att inte vara så foglig, ”så kallade eviga beslut är bara eviga tills de ändras”. Dels genom att agera mer i ministerrådet.
”Det finns ett intresse för vår modell med Systembolag. Dessutom borde Sverige driva krav på bindande EU-direktiv, istället för rekommendationer, om sänkta promillegränser i trafiken. Det finns starkt folkligt stöd för det i medlemsländerna och i Europaparlamentet”, säger Castberger.
Medan Sverige har gått i alkoholliberal riktning, är flera andra EU-länder på väg i motsatt riktning och hälsoaspekter uppmärksammas alltmer på kontinenten. Frankrike har exempelvis halverat vinkonsumtionen sedan 1960.

Kommer då smugglingen upphöra med höjda kvoter och sänkt alkoholskatt?
”Det är väl bra att svenskarna handlar hemma och pengarna stannar i landet. Men jag tror inte att den organiserade storsmugglingen upphör. Prisskillnader kommer att finnas kvar och det går göra stora vinster på langning även i framtiden”, säger Jan Hedlund, vice gränskontrollchef för Skånetullen, som DrugNews möter vid den nybyggda Öresundsbron.

Etiketter:

Annonser