Brittiska coffee shops föreslås

LONDON Den brittiske parlamentsledamoten Paul Flynn, för regeringspartiet Labour, har uppmanat sina kollegor att stödja några drogliberala motioner i underhuset. En handlar om att tillåta marijuana för medicinskt bruk. Den andra gäller inrättande av försäljningsställen av ”lätt” narkotika, typ holländska coffee shops, berättar Hassela Nordic Network.

Brittiska regeringen lyckades nyligen avvärja kritik från de konservativa om att urholka landets hittills relativt restriktiva narkotikapolitik. Bland annat efter att landets antidrogkoordinator Keith Hellawell sagt att ökade narkotikaproblem krävde att istället för cannabis prioritera bekämpningen av ”dödsdroger” som heroin, kokain och ecstasy.
Två ministrar har också antytt att de vill avkriminalisera cannabis.
Växande misstro ledde dock till att Labourledningen med premiärminister Tony Blair och inrikesminister Jack Straw i spetsen kallade till krismöte och tillbakavisade påståenden om en mer uppgiven syn på ”mjuka” droger.

Trots omfattande insatser för att minska brottslighet och drogmissbruk toppar Storbritannien EU:s beslagsliga av heroin och uppemot 12 000 personer avlider i drogrelaterade dödsfall varje år. Var fjärde britt har använt narkotika och 40 procent av 16-åringarna – ecstasy och cannabis är vanligt förekommande.

Etiketter:

Annonser