Ökad spritsmuggling via Helsingborg

2000-05-04 /13:57 (DrugNews/SL)
HELSINGBORG Tullen har i veckan gjort två rekordbeslag av alkohol i Helsingborg.
I tisdags ertappades två tyska män som försökte föra in 28 000 liter 96-procentig sprit i en trailer kopplad till dragbil. I förhör har männen, som har anhållits, uppgett att de var på väg till Norge med spritlasten. Omräknat till vanlig alkohol motsvarar jättebeslaget minst 50 000 liter sprit.
I måndags stoppades en buss som kom med färjan från Helsingör och i bagageutrymmet fanns 1 142 liter sprit, 137 liter vin och 50 liter öl. Ingen av de 45 personerna ombord anmälde sig som ägare, säkerligen för att slippa betala de omkring 224 000 kronor i skatter som en laglig införsel betingat.

Ifjol stod tullen i Skåne för nära 70 procent av de totala alkoholbeslagen.”Beslagen har ökat hittills i år jämfört med ifjol. Om det beror på att vi blivit skickligare eller på ökat smugglingstryck är svårt att säga”, säger Hans Jönsson, samordnare på Skånetullens gränskontroll, till DrugNews.Visiteringar av de sk shoppingbussar som gör endagarsturer till tyska orter som Rostock och Helgehaven ger dock ofta resultat.
”Det finns knappt en buss som inte har för mycket alkohol med sig hem. Och bland endagsbussarna blir det hundra procent träff”, säger Hans Jönsson.
När Sverige gick med i EU började flera bussbolag organisera shoppingresor till kontinenten. Men sedan tullens kontroller ökat, bussbolagens färjerabatter minskat och gränshandlare själva i sommar kan börja köra över Öresundsbron har lönsamheten minskat. Flera bussbolag överväger att sluta med lågpristurerna.En ny trend är istället friåkare som hyr bussar och skjutsar smugglare fram och åter.

Det finns även juridiska problem att beivra alkohol- och tobakssmuggling. Tillämpningen av privatinförsellagen från 1994 är oklar och innefattar inte förberedelsebrott till skillnad från varusmugglingslagen (dit exempelvis narkotika hör).
En man som i en tullkontroll i Trelleborg ertappades med 35 liter sprit, 64 liter vin och 16 liter starköl över ransonen överklagade tingsrättens fällande dom. I hovrätten friades han eftersom han greps i tullkontrollen innan han hann föra in varorna i landet.
Nu vill riksåklagaren att Högsta domstolen reder ut ärendet och vad som egentligen är privatinförselbrott. HD har tidigare fattat beslut i två liknande mål som i viss mån strider mot varandra, berättar Dagens Nyheter.

Etiketter:

Annonser