Fler unga män provar narkotika och alkohol

2000-05-11 /09:59 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Drogvanorna bland mönstrande svenska unga män utvecklas oroande. Nära var femte berusar (19 procent) sig minst en gång i veckan på alkohol, en fördubbling sedan början av 1990-talet. Och andelen som någon gång har prövat narkotika har ökat från sex till nära 17 procent mellan åren 1992 till 1999. Tre procent hade intagit narkotika den senaste månaden.
Vanligaste berusningsmedel på alkoholsidan är starköl följt av sprit, folköl och cider. Vanligaste narkotikan är cannabis (som 60 procent av de med narkotikaerfarenhet endast testat) följt av ej läkarförskrivna lugnande medel (Rohypnol) och amfetamin.
Det framgår av 1999 års mönstringsundersökning inför militärtjänsten där 43 000 personer i 18-19-års åldern deltagit och som sammanställts av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

” Ett litet ljus i mörkret vad gäller narkotikaerfarenheter är att ökningstakten minskat senaste året till en halv procent, från 16,4 till 16,9 procent. En utplanande utveckling som också sker bland amerikanska ungdomar i samma ålder”, säger Ulf Guttormsson, som håller i värnpliktsundersökningarna på CAN, till DrugNews.
Däremot fortsätter berusning med alkohol öka kraftigt. Guttormsson ser sänkt realpris och ökad tillgänglighet med fler ställen som har alkoholrättigheter som delförklaring.

Av enkäterna förra året framgår också att andelen unga män som dopar sig med anabola steroider fortsätter vara låg, en procent. Ungdomarnas drogvanor visar stora regionala skillnaderna: mönstrande i storstadslänen uppger att de oftare provat droger än de i glesbygden. Var fjärde i Stockholms län var full minst en gång i veckan, mot var nionde i Norrbottens län. Dock toppade mönstrande från Jämtlands län missbruket av sniffningsmedel efter att var tionde i fjolårets undersökning uppgav sig ha sniffat någon gång.

Se om 1998 års undersökning i DrugNews .

Etiketter:

Annonser