Gratis knarksprutor i fler svenska storstäder?

2000-05-17 /15:39 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM De kontroversiella sprututbytesprojekten i Malmö och Lund kan komma att permanentas. Socialstyrelsens utredare Ulf Malmström vill också utvidga utdelningen av gratis sprutor till narkomaner till fler storstäder, främst Göteborg och Stockholm.

Försöken med fria sprutor startades i Skåne i slutet av 1980-talet som ett led att minska hivspridning bland missbrukare som injicerade droger. Förutom byta gamla sprutor mot nya rena får besökarna möjlighet träffa sjukvårdspersonal, kurator och psykolog.
Ungefär 2 000 narkomaner per år deltar i projekten. Förutom att motverka hivspridning anser försvararna av sprutbytena att grava missbrukare erbjuds mer vård och att olika trender inom gruppen kan följas.
”Det är inte bara så att man går in och får en ny spruta och sedan försvinner, utan besöket leder till andra kontakter”, säger Ulf Malmström till Dagens Medicin.
Han utreder verksamheten efter bland annat debatter i riksdagens socialutskott. Socialstyrelsen anser att sprututdelningen inte kan fortsätta som försök längre och enligt Malmström, som ansvarar för utredningen, kommer myndigheten föreslå att den blir permanent. Malmström ser som logisk konsekvens att den sedan utvidgas till andra städer, främst Göteborg och Stockholm, där många sprutnarkomaner finns.

Kritikerna menar dock att gratis sprutor till missbrukare är utslag för uppgivenhet och en liberalisering av narkotikapolitiken. Dessutom är det tveksamt om projekten verkligen minskat hivsmitta bland grava narkomaner. Andelen injektionsmissbrukare av samtliga nyanmälda hivsmittade sjunker nämligen i hela landet, inte bara i Skåne. 1998 utgjorde de 6 procent (Drogutvecklingen i Sverige – Rapport 99/CAN och Folkhälsoinstitutet).

Lyssna på en radiodebatt, torsdag morgon klockan 07:20 i Sveriges Radio P1, om sprutförsöken mellan Socialstyrelsens utredare Ulf Malmström och Torgny Peterson, ECAD (European Cities Against Drugs).

Etiketter:

Annonser