Växande motstånd mot sprututdelning

2000-05-18 /16:49 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Socialstyrelsens planer att permanenta de kontroversiella försöken med utdelning av gratis sprutor till narkomaner i Malmö och Lund – och eventuellt utvidga dem till även Stockholm och Göteborg – möter motstånd.

I en radiodebatt på torsdagen i SR P1 beskrev Torgny Peterson, ECAD (European Cities Againist Drugs) förslaget från Socialstyrelsens utredare Ulf Malmström som ”okunnigt” och ett ”rent Geschäft” som kan öppna för en mer uppgiven narkotikapolitik.
Från moderat håll kommer också hård kritik:
”Det är oacceptabelt att det offentliga tillhandhåller verktygen för att utföra en brottslig handling. Samtidigt kan man inte belägga att just fria sprutor har minskat smittspridningen av HIV bland unga narkomaner”, skriver Kristina Axén Olin, socialborgarråd i Stockholm, och Chris Heister, vice ordförande i riksdagens socialutskott.
I brevet till generaldirektör Kerstin Wigzell menar de att det tvärtom är hög tid att avsluta sprututbytesprojekten i Skåne.
Förra moderata justitieminister Gun Hellsvik stämmer in i kören av kritiker. I ett brev till regeringen undrar hon vilka åtgärder socialminister Lars Engqvist tänker vidta för att hindra att socialstyrelsens förslag om nya sprututbytesprojekt genomförs.

Läs om Socialstyrelsens utredning av sprututbytesförsöken i DrugNews.

Etiketter:

Annonser