”Dags för alkolås i yrkestrafiken!”

2000-05-21 /14:39 (DrugNews/SL)
BORLÄNGE/STOCKHOLM Utrusta alla fordon i yrkestrafik med alkolås eftersom förarna har ansvar för andra människors liv och säkerhet. Den uppmaningen till politikerna kommer från en grupp trafikforskare, med anknytning till Vägverkets försök med alkolås, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Efter gasolyckan i Borlänge där lokföraren var berusad har problemet uppmärksammats. Det är inte ovanligt att lastbilsförare åker fast med 2-3 promille alkohol i blodet och de senaste två åren har ett tiotal skolskjutsförare ertappats alkoholpåverkade.
En nordisk undersökning visar att risken att dödas är 550 gånger högre om man kör med mer än 1,5 promille än om man kör nykter.

”Om man utrustade alkolås i alla fordon skulle de flesta alkoholrelaterade trafikolyckor kunna elimineras och ett stort steg mot nollvisionen tas”, säger Hans Laurell, alkoholexpert på Vägverket och en av artikelförfattarna, till DrugNews.
Han menar att de två försök med alkolås som pågår i Sverige – de första i Europa – hittills visat sig vara framgångsrika. I det ena försöket deltar ett hundratal personer i tre län, varav de flesta dömts för grovt rattfylleri, som får behålla kökortet om de kör med alkolås och går på regelbundna stränga medicinska kontroller. I ett annat nyligen påbörjat försök på frivillig basis har alkolås monterats in i hundra bussar, lastbilar och taxibilar.

Etiketter:

Annonser