Rengöringsmedel används som ny drog

2000-05-25 /15:09 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Rengöringsmedel och avfettningsmedel har börjat användas som berusningsmedel. I flera fall har ungdomar använt industrikemikalierna GBL och butandiol som i kroppen omvandlas till den nyligen narkotikaklassade drogen GHB.
De nya drogerna är livsfarliga, har samma effekt som GHB som orsakat minst fyra svenskars liv, men knepiga att förbjuda eftersom de är vida förekommande inom industrin. Ett par hundra kilo GBL importeras till Sverige varje år.
En annan juridisk svårighet kan bli att den som ertappas med GHB i kroppen kan hävda att han intagit ej klassade preparat. Hittills har berusning med rengöringsmedlen upptäckts i bland annat Dalarna, Sundsvall, Blekinge och Härnösand.
”Enda chansen att få stopp på missbruket är att företagen ansluter sig till EU:s frivilliglistor. De kemiföretag som tillverkar GBL och butandiol får därigenom förbinda sig att vara försiktiga vid försäljningen och rapportera misstänkta kunder till polisen”, säger Conny Eklund på Folkhälsoinstitutet till Svenska Dagbladet.

DRUGNEWS-FAKTA / GHB: Regeringen beslutade att narkotikaklassa det omdiskuterade sömn- och smärtstillande medlet GHB från 1 februari i år. Det gjordes efter flera skador och dödsfall bland ungdomar till följd av drogen och misslyckandet att försöka bekämpa missbruket med hjälp av dopinglagen. Göteborgs tingsrätt slog i ett avgörande mål före jul fast att GHB inte kunde betraktas som ett dopingmedel. Tidigare hade polis efter bakslag i domstol tvingats återlämna litervis av drogen till åtalade.

Etiketter:

Annonser