”Dåliga fritidsgårdar sämre än ingenting”

2000-05-26 /18:40 (DrugNews/SL)
ÖREBRO Ungdomar som går på dåligt organiserade fritidsgårdar är mer kriminella, dricker mer alkohol och trivs sämre i skolan än andra. De har även mer problem än unga som varken är föreningsaktiva eller besöker fritidsgården, visar en studie i Örebro län som refereras i nättidningen Drivkraft.

Nikolaus Koutkakis från Örebro universitet har i en undersökning kartlagt 1400 ungdomars fritidsvanor för att ringa in faktorer som skyddar mot negativt beteende. Vad man gör på sin fritid är en viktig vattendelare: den som är aktiv med tydliga mål på sin fritid mår oftast bättre än den som inte har någon planerad, regelbunden sysselsättning.
Vad som är mer förvånande är att de ungdomar som bara hänger på fritidsgården verkar må sämre än de som inte gör något alls.
13 procent av ungdomarna i studien hade ingen organiserad fritid och gick inte heller på fritidsgård, 12 procent deltog bara i organiserad verksamhet, 31 procent gick både på gården och var föreningsaktiva. Medan hela 43 procent mest bara var på fritidsgården. Och det visade sig vara den sistnämnda gruppen som mådde sämst. Samtidigt kan fritidsgårdar vara en viktig kontakt mellan vuxna och unga, över hälften i enkäten svarade att de skulle ta kontakt med personalen om de hade problem.

Nikolaus Koutkakis studie ska nu användas när ett preventionsprogram tas fram i Örebro län för att hitta positiva, skyddande fritidsfaktorer. Han vill inte peka ut fritidsgårdarna som ett problem eller en lösning utifrån studien, men är själv mycket kritisk till när de bara fungerar om samlingsplats. Gårdar som inte fungerar anser han bör läggas ner eller omstruktureras.

Läs mer om Koutkakis studie i Drivkraft.

Etiketter:

Annonser