Danskar kidnappade av knarkliga i Kaukasus

2000-06-05 /11:59 (DrugNews/SL)
KÖPENHAMN Två danska FN-observatörer försvann tillsammans med två brittiska minröjningsexperter i torsdags i den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien. Danska försvaret meddelar nu att det var lokala narkotikahandlare som kidnappades dem.
Den uppgiften har man fått från den abchaziska kvinnliga tolk som samtidigt rövades bort, men senare släpptes. Till lokala myndigheter uppgav hon att gisslan mådde bra. Några krav från kidnapparna har ännu inte blivit kända.
Kidnapparna tros, enligt uppgift från FN-styrkan i Tbilisi, tillhöra folkgruppen svanerna som dominerar i Kodordalen där bortrövandet inträffade. Svanerna erkänner inte abchazernas utbrytarvälde och det svårtillgängliga området administreras av georgiska myndigheter i Tbilisi, men som saknar full kontroll där.

Kidnappningar av utlänningar för att få pengar är ett växande problem i de forna sovjetrepublikerna i Kaukasus-området. Stor politisk oro råder i området samtidigt som narkotikatrafik västerut ökar. I grannrepubliken Dagestan kidnappades det svenska missionärsparet Paulina och Daniel Brolin 1997 och släpptes efter 165 dagar.

Etiketter:

Annonser