”Utred sambandet droger–våldsbrott!”

GÖTEBORG På torsdag faller domarna efter diskotekbranden i Göteborg. Minst en av de åtalade ynglingarna bakom tragedin har tidigare rökt hasch. Samma sak vid polismorden i Malexander (där de tre åtalade dömdes till livstids fängelse på onsdagen av Göta Hovrätt).
”Kan kemiskt utlöst galenskap ligga bakom morden vid Stureplan, i Åmsele och Göteborg? Varför är det ingen som utreder orsakssambanden?”, undrar drogdebattören och arkitekten Allan Rubin i en artikel i Svenska Dagbladet.

Kombinationen drogmissbruk och våldsbrott kartläggs sällan även om det är känt att alkohol finns med i tre av fyra misshandelsfall. Rubin menar att cannabis (hasch och marijuana), som ibland beskrivs som en lugnande ”lätt” drog, ofta är med i bilden vid sk oförklarliga vansinnesdåd där gärningsmannen plötsligt tappat alla kontroller.
Cannabis är samtidigt den mest utbredda illegal drogen och används ofta tillsammans med alkohol och andra droger i styrkor och kombinationer som forskare varnat för kan stärka negativa känslor.
”Ingen vet. Ingen utreder. Inte Brå. Inte heller polisen. Nya rutiner måste till. Låt polisen vid varje svårförklarat våldsdåd ta de prover som kan visa vilka drogrester som finns i kroppen.”
”Det är hög tid att avtäcka orsakssambanden”, skriver Allan Rubin.

Se även artikel om våldsbrott och droger i tidskriften Narkotikafrågan.

Etiketter:

Annonser