Nej till snus, ja till tobakssubventioner i EU

2000-06-14 /16:44 (DrugNews/SL)
BRYSSEL Svenskt snus får inte säljas i andra EU-länder. En stor majoritet av EU-parlamentets ledamöter röstade på onsdagen för fortsatt saluförbud.

Folkpartisten Marit Paulsen, själv snusare, var en av de 83 ledamöter som ville att Swedish Match ska få sälja snus på kontinenten. Nu grusas tobaksföretagets drömmar om att komma in på EU-marknaden. Argumenten om att det saknas vetenskapliga belägg för att snus orsakar cancer hjälpte inte.
Däremot accepterade EU-parlamentet att mildra varningstexten på dosorna från dagens ”Orsakar cancer” till den försiktigare ”Denna tobaksprodukt kan skada din hälsa”.
Centerpartisten Karl-Erik Olsson tyckte det var riktigt att behålla säljförbudet av snus i EU. Istället för att exportera snus borde Sverige föra ut sin relativt sunda drogpolitik i EU, ansåg han. Särskilt kunskapsspridningen om tobakens skadeeffekter ser han som framgångsrik.

EU-parlamentet stöder kommissionens tuffare tobaksdirektiven som bland annat innebär att varningstexterna på cigarettpaketen ska uppta minst en tredjedel. Dessutom sänks gränsvärdena för nikotin, kolmonoxid och tjära. Och marknadsföring med säljord som ”mild”, ”light” eller ”låg tjärhalt” förbjuds.
Men subventionerna till europeiska tobaksodlare blir kvar. De svenska EU-parlamentarikerna röstade emot eller lade ner rösterna.
”Det är ett nederlag som ger konstiga signaler. Det är rent hyckleri”, sade miljöpartisten Inger Schörling enligt TT.

EU-ländernas social- och hälsoministrar träffas den 29 juni för att i ministerrådet slutligt ta ställning till varningstexter och märkning av tobaksvaror.

Läs mer i DrugNews om svenska snuset.

Etiketter:

Annonser