”EU-förbud mot tobaksreklam ogiltigt”

2000-06-16 /10:44 (DrugNews/SL)
EU-direktivet om förbud för tobaksreklam och sponsring kan komma att upphävas. EU-domstolens generaladvokat anser i ett utlåtande att tobaksdirektivet från 1998 som ska träda i kraft nästa år är ogiltigt.
Orsaken skulle vara att förbud mot tobaksreklam inte gynnar den inre marknaden och argumentet att skydda folkhälsan är en nationell fråga, resonerar advokaten.
Det är Tyskland som drivit frågan till EU-domstolen, liksom några tobaksbolag med brittiska Imperial Tobacco i spetsen. Skulle EU-domstolen gå på generaladvokatens linje vore det ett stort bakslag för försöken att få bukt med exponeringen av tobak bland ungdomar och i förlängningen minska hälsoskadorna.
Även om den höge juristens utlåtande väger tungt innebär det inte att EU-domstolen alltid följer det. Exempelvis stödde dåvarande generaladvokaten handlaren Harry Franzéns försök att få sälja vin i butiker 1997, men domstolen godkände ändå i slutänden att de svenska restriktiva reglerna för alkoholförsäljning.

Christian Groth, jurist och t f chef på socialdepartementets folkhälsoenhet, säger till nyhetsbrevet Tobaksfakta att svenska regeringen följer målet noga. Regeringen lade nyligen en proposition om förbud för indirekt tobaksreklam i enlighet med EU-direktivet.

Läs mer om EU:s tobaksdirektiv i DrugNews och Tobaksfakta.

Etiketter:

Annonser