Norge kan stämma tobaksbolag på miljarder

2000-06-27 /23:57 (DrugNews/SL)
OSLO Norge kan bli det första landet i Europa att kräva tobaksbolagen på ersättning för de sjukvårdskostnader som tobaken vållat, skriver bland andra Tobaksfakta.
En statlig utredning har funnit att det finns hållbar juridisk grund eftersom norska tobaksproducenter undanhöll rökare allvarliga varningar om hälsorisker som publicerades i en amerikansk rapport redan 1964.
Den norska utredningen offentliggörs först imorgon, onsdag, men uppgifterna har läckt ut via Aftenposten.
Enligt beräkningar skulle en rättslig process kunna resultera i skadebelopp på omkring 200 miljarder kronor, exklusive eventuell ersättning till enskilda. Det är norska sjukvårdens huvudmän som i så fall har möjlighet att dra tobaksproducenter inför rätta.
”Kommer samma sak fram i Sverige kan mycket nytt hända”, säger advokat Leif Silbersky till TT. Silbersky har hittills utan framgång försökt stämma bland annat Swedish Match å privatpersoners vägnar.
I en första kommentar till utredningen uppger norska tobaksbranschen att tobak är en laglig produkt som – med statens kännedom – kunnat säljas fritt trots hälsorisker och inneburit stora skatteinkomster från försäljningen till staten.

I USA har tobaksindustrin efter långa rättsprocesser kommit överens med 46 delstater om att under 25 år betala motsvarande 1 650 miljarder kronor i kompensation för de sjukvårdskostnader som tobak orsakat sjukvården. Övriga fyra delstater (Texas, Florida, Minnesota och Mississippi) uppnådde egna uppgörelser som gav dem sammanlagt 350 miljarder kronor.
Dessutom har enskilda rökare och deras anhöriga stämt och fått ut ersättningar för det lidande som tobaken åsamkat dem.

Etiketter:

Annonser