Kina avrättar narkotikabrottslingar

2000-06-28 /11:37 (DrugNews/SL)
CHONGQING Minst 45 människors har avrättats för narkotikabrott i Kina den senaste veckan. De senaste avrättningarna ägde rum i Chongqing i sydvästra Kina, rapporterar TT. Där avrättades 17 människor och polisen har där under året gripit 2 615 narkotikalangare och beslagtagit 98 kilo heroin och andra droger.

Myndigheternas kampanj mot ökade narkotikaproblem i landet sammanföll med internationella antinarkotikadagen i måndags. Kina erkänner numer växande problem med droger och hivspridning – nära 700 000 kända missbrukare finns registrerade i landet, en ökning från en halv miljon sedan mitten av 1990-talet.
De hårdföra metoderna att försöka komma till rätta med narkotika har kritiserats av bland andra Amnesty som beräknar att minst 2 500 avrättades i Kina 1998. Det verkliga talet anses vara en statshemlighet.

I Iran högtidlighölls antidrogdagen med att 25 ton narkotika – värt mer än 26 miljarder kronor i missbrukarled – eldades upp vid en officiell ceremoni i huvudstaden Teheran. FN har satsat över 100 miljoner kronor för bekämpning av smuggling och hantering av opiater och annan narkotika genom Iran.

Läs mer om Kinas nygamla narkotikaproblem i DrugNews.

Etiketter:

Annonser