Systembolaget säljer sprit på kredit

2000-08-09 /17:15 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Från och med denna vecka går det att köpa alkohol på kredit i landets systembutiker. Kritiker varnar för ökat drickande.

Hittills har endast kontanter, checkar och bankkort accepterats som betalningsmedel på Systembolaget. Men nu tar man även emot de större kreditkorten.
Systembolaget förklarar förändringen med att många kunder vill kunna använda sin kreditkort där liksom överallt annars. Men det innebär också att System måste betala miljonbelopp i avgifter till kortföretagen vilket i slutändan kan påverka priset.

Kritiker varnar dock för att kreditsystemet kan leda till ökade alkoholproblem:
”Det är farligt för dem som är på väg att bli alkoholberoende och som kämpar för att kontrollera sitt drickande”, säger Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, till Aftonbladet.
Ungdomens nykterhetsförbund menar att det är en fortsatt nedmontering av svensk alkoholpolitik och leder till ökad tillgänglighet och konsumtion.
Även Motorförarnas helnykterhetsförbund är kritisk till kreditköpen.
”Var drar vi gränsen för en acceptabel service och riskerna för alkoholskador?” säger MHF:s ordförande Benny Ruus till Göteborgs-Posten, och tror att det finns de som kommer att dricka mer med försämrad ekonomi som följd.

Etiketter:

Annonser