CAN-rapport: ungas drogmissbruk ökar

2000-08-10 /17:50 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Tillgången på och missbruket av droger ökar i landet. Särskilt bland ungdomar har narkotika- och alkoholanvändning ökat senaste halvåret, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Den nya CAN-rapporten är baserad på enkätsvar från över 200 personer inom bland annat socialtjänst, sjukvård, polis och frivård i 28 kommuner. De rapporterar om den lokala drogsituationen under perioden september förra året till mars i år:
Fler missbrukande flickor kommer till socialtjänstens kännedom, debutåldern är lägre, fler experimenterar och fler riskerar bli grava missbrukare. En ökning av narkotika bland medelklassungdomar och socialt etablerad grupper noteras. Fler drogar sig på helger och fester, särskilt vid restaurangbesök.
Det är särskilt preparat som röks, äts, dricks och sniffas som ökar, exempelvis cannabis, rökheroin, amfetamin, ecstasy och GHB, menar rapportörerna. Tre nya preparat på svenska drogmarknaden är vitgula pulvret A2, som ger amfetamin/ecstasy-liknande symtom; GBL och PRO-G, vätskor som är kemiska släktingar med GHB. Ingen av dem är ännu narkotikaklassad.
Däremot har inte undersökningen hunnit få med förekomst av den nya livsfarliga form av ecstasy (”Mitsubishi”, se mer i DrugNews) som lett till flera dödsfall i Danmark och Norge i sommar.

Sexton av de 28 kommunerna rapporterar växande alkoholmissbruk bland allt yngre – det finns uppgifter om berusade 11-12-åringar.
Mest växer missbruket och drogmarknaden i Stockholm och Göteborg, men larm kommer även från exempelvis Uppsala, Sundsvall och Umeå.
Är uppskattningen om ökad tillgång och droganvändande tillförlitlig?
”Förändringar på ett halvår är svårt att bedöma. Men ökningstendensen har aldrig varit så stora som i dessa enkätsvar”, säger Siv Byqvist, forskningsansvarig för rapporten, till DrugNews.
Orsaker till det ökade drogmissbruket?
”Svårt att exakt peka på, men vi har fått öppnare gränser, mer liberala attityder till droger, samtidigt som ANT-undervisningen i skolor minskat och polisen, vården och socialtjänsten nedrustat”, säger Siv Byqvist.

I undersökningen rapporterar 14 av 22 polisenheter om att färre arbetar med narkotikaärenden. Dessutom har flera kommuner brist på avgiftningsplatser för missbrukare och allt svårare att ordna behandlingsplatser.

EU FÖLJER EFTER: Halvårsundersökningarna, som CAN har sammanställt i 15 år, innehåller ingen egentligen statistik och siffror, utan är rapportörernas uppskattning av tendenser. Dessa ska komplettera nationell drogstatistik, samt CAN:s skol- och mönstringsundersökningar. EU har nu beslutat att införa ett liknande rapporteringssystem inom hela unionen för att tidigt fånga upp nya preparat och missbruksmönster. Frankrike har redan startat med detta ”Early-warning-system”.Fotnot: CAN-rapporten ”Tendenser under våren 2000” (nr 44, Stencil-serie, 20 sidor) kan beställas på telefon 08-412 4600.

Etiketter:

Annonser