Kontraktsmetoden: 30 000 unga valde drogfritt

2000-08-11 /17:51 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM På måndag inleds en nordisk drogförebyggarkonferens på Fryshuset i Stockholm som samlas kring idén att få ungdomar rök- och drogfria via kontrakt. 30 000 skolungdomar deltog senaste året.

Det är smart att vara nykter, rökfri och en god kamrat, är budskapet till främst grundskoleungdomar som erbjuds skriva på ett år i taget. På så sätt kan alkoholdebuten skjutas upp, tobakstrycket övervinnas och förhoppningsvis ungdomar aldrig prova narkotika.
Ofta innefattar även löftet att inte snatta och motverka mobbning i de 57 Team-projekt som bedrivs i hela landet, Åland och Vasa i Finland.
Sedan starten för kontraktsmetoden 1987 i Mora har över 100 000 ungdomar deltagit, 30 000 ungdomar senaste året. I belöning har undertecknarna fått priser, butiksrabatter och ibland gratis fått gå idrottslagens hemmamatcher. Dessutom delta i fritidsaktiviteter, som exempelvis bergsklättring.

Det lösa nätverket för dessa team samlas nu tre dagar i Stockholm för att bilda en mer fast ideell organisation – Kontraktnätet. Men det blir också utställningar, diskussioner, erfarenhetsutbyte, föreläsningar och workshops.
”Jag hoppas vi ska nå ut än mer med kontraktsmetoden. Den är enkel, genial och vi når nästan alla skolungdomar. Det är lättare att lova ett år i taget än att binda upp sig för hela livet. Och våra lokala utvärderingar har visat på mycket goda resultat – många fortsätter att vara rök- och drogfria”, säger Slim Lidén, entusiastisk draghäst i Tyresö Teamsmart och riksnätet, till DrugNews.

Anders Carlberg från Fryshuset är värd för konferensen, socialminister Lars Engqvist och Folkhälsoinstitutets chef Gunnar Ågren invigningstalar, och artisten Peter Lundblad är dragplåster vid finalen på onsdag.

Du som vill deltaga i konferensen: det är bara att komma, allt är kostnadsfritt. Hela programmet hittar du under Kontraktnätets hemsida.

Etiketter:

Annonser